Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Spaghetti ala carbonara

3,8
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 30 minut

Spaghetti ala carbonara - postup přípravy

Hedvábná omáčka s kousky šťavnaté slaniny doplněná o špagety uvařené přesně al dente. To jsou originální a klasické těstoviny ala carbonara, které si získaly srdce milionů strávníků po celém světě. Pokud i vy byste rádi své rodině či blízkým připravili večeři, která voní slunnou Itálií, pak jsou tyto těstoviny přesně to pravé. A navíc jeden bonus: jsou neuvěřitelně rychlé a snadné na přípravu a také velmi lahodné.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 3,5 litru vody (zapotřebí je 1 litr na 100 gramů těstovin) a přidejte do ní asi jednu lžičku soli. Když voda začne bublat, vsypte do ní těstoviny a vařte je podle návodu tak, aby byly al dente, tedy zůstaly mírně pevnější na skus.




Nakrájejte na jemné proužky slaninu, oba druhy sýra nastrouhejte a v misce rozšlehejte vajíčko se solí a pepřem. Sýr přihoďte do misky s vajíčky a důkladně rozmíchejte.

Očistěte dva stroužky česneku a nožem je naplocho trochu zmáčkněte, aby uvolnily šťávu. Na kamna postavte pánev se silným dnem a rozpusťte na ní máslo. Když je pánev horká, vsypte na ni kostičky slaniny i oba celé stroužky česneku. Obojí restujte na mírném ohni asi 5 minut, dokud slanina nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku. Oba stroužky česneku můžete z pánve vyjmout. Pánev ale neodstavujte z kamen, jen zmírněte plamen na minimum a udržujte slaninu horkou, dokud se nedovaří těstoviny.

Jakmile jsou těstoviny hotové, vyjměte je z hrnce speciální naběračkou na těstoviny a přihoďte je do pánve se slaninou (vodu nevylévejte, budete ji potřebovat!). Voda, která na špagetách ulpěla, nevadí. Ba právě naopak, přispívá k výsledné hladké konzistenci omáčky. Nyní pánev můžete odstavit z ohně a přilijte k nim směs vajíček a strouhaného sýra. Vhodným nástrojem promíchejte špagety tak, aby se všechny co nejlépe obalily vaječnou směsí, která se díky teplu z těstovin poněkud zpevní, ale nezačne se srážet.

Do pánve se špagetami přidejte pár lžic vody po vaření špaget tak, aby omáčka získala hebkost, ale nebyla vodnatá. Pokud je to zapotřebí, trochu vodu osolte.

Hned za čerstva špagety servírujte na talíř a nenechte je zchladnout, jinak začnou ztrácet hedvábnou konzistenci a lesk. Tu ale můžete oživit tak, že k nim přidáte trochu vody z těstovin.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů