Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rajčata ve vlastní šťávě bez octa

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Rajčata ve vlastní šťávě bez octa - postup přípravy

Rajčata ve vlastní šťávě bez octa si zachovávají přirozenou chuť a hodí se do polévek, omáček, k masu i na pizzu. Příprava je jednoduchá a výsledek vás velmi mile překvapí.

Ingredience pro:
6 sklenic
+ -

1. způsob

2. způsob

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

1. způsob

Omytých 6000 g rajčat propíchejte a naplňte jimi sterilizované sklenice. Zeleninu zalijte vroucí vodou, sklenice zakryjte víčky a nechte je 10 minut stát. 

Poznámka: Postup s vroucí vodou opakujte ještě jednou.

2. KROK

Zbytek rajčat nakrájejte na menší kousky, které zbavte stopek a rozmixujte je. Vzniklou hmotu vlijte do hrnce a přiveďte ji k varu. 

Poznámka: Během vaření sbírejte pěnu, která se bude tvořit na hladině.

3. KROK

Do vroucí rajčatové šťávy vmíchejte sůl, cukr, bobkový list, nové koření s kuličkami pepře a nakrájenou červenou papriku, zbavenou semeníku. 

4. KROK

Šťávu vařte 15–20 minut a poté ji rozlijte do sklenic s rajčaty. Ty pevně uzavřete a nechte volně vychladnout dnem vzhůru, pod utěrkou. 

Poznámka: Šťávu občas promíchejte, aby se nepřipalovala ke dnu hrnce.

5. KROK

2. způsob 

Špičku rajčat nařízněte do kříže, spařte je vroucí vodou a po oloupání jimi naplňte sterilizované sklenice. 

Poznámka: Ingredience jsou určeny k naplnění jedné sklenice o objemu 1000 ml.

6. KROK

Oloupaná rajčata zasypte solí, zalijte rajčatovou šťávou a pevně je uzavřete. 

Poznámka: Rajčatovou šťávu připravíte podle receptu, uvedeného v 1. postupu přípravy rajčat ve vlastní šťávě bez octa.

7. KROK

Sklenice vložte do hrnce, vyloženého utěrkou, do kterého vlijte vodu po víčka sklenic a rajčata zavařujte 25 minut. Poté je vyjměte a nechte je vychladnout dnem vzhůru, pod utěrkou. 

8. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů