Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý koláč z filo těsta s náplní z tvarohu a čokoládového pudinku

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Rychlý koláč z filo těsta s náplní z tvarohu a čokoládového pudinku - postup přípravy

Pokud vám doma v mrazáku zbylo filo těsto, anebo jste si ho zrovna koupili v sámošce a přemýšlíte, co s ním, máme pro vás parádní tip na extrémně rychlý a lahodný domácí koláč. Je plněný sladkým tvarohem a čokoládovým pudinkem a žádné složitosti se při jeho přípravě na vás nechystají. Jestliže tedy potřebujete rychle upéct něco dobrého, tento recept se vám jistě bude hodit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Tvarohová náplň

Čokoládový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky vložte tvaroh, přidejte k němu moučkový cukr, krupici a vanilkový cukr. Vyklepněte jedno vajíčko a přidejte ho do mísy s tvarohem. Nakonec ostrouhejte jemným struhátkem kůru z jednoho citrónu, který předtím velmi dobře omyjte (nejlépe pastou z jedlé sody) a rovněž ji přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi. Všechny přísady (nejlépe rukou) velmi dobře promíchejte, promačkejte a prohněťte, abyste získali jednolitou konzistenci, ve které nejsou hrudky, zbytky nerozpuštěných krystalků cukru nebo nerozmíchané kousky vajíček. Jakmile má směs požadovanou jemnost, seškrabejte zbytky tvarohu ze svých prstů a vložte směs do lednice vychladit.

2. KROK

Poté připravte čokoládový krém. Pudinkový prášek smíchejte v misce s kakaem a cukrem, promíchejte a za stálého míchání přilijte 100 mililitrů mléka (vlažného nebo studeného). Zbylé mléko nalijte do hrnce a přiveďte ho k varu. Jakmile začne vřít, ztlumte oheň na minimum, přilijte rozmíchaný pudink a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile má pudink správnou konzistenci, stáhněte ho z ohně a nalámejte do něj hořkou čokoládu. Míchejte vše tak dlouho, dokud se veškeré zbytky čokolády nerozpustí.

3. KROK

Filo těsto rozkrojte na poloviny tak, aby se pohodlně vešly do plechu na pečení. Plech nejprve vymažte máslem a položte na něj první plát těsta, který opět potřete máslem. Na něj položte druhý plát těsta a ten opět potřete po celém povrchu máslem. Na ten položte třetí plát těsta, znovu ho potřete tukem a rovnoměrně na něj rozetřete polovinu čokoládové náplně. Pak položte další tři pláty těsta střídavě pomazané máslem a na ně navrstvěte polovinu tvarohové směsi.

4. KROK

Dále opakujte vrstvy tak, že přijdou 2 pláty těsta, čokoládový krém, 2 pláty těsta, tvarohová náplň a nakonec poslední 2 pláty těsta. Poslední plát potřete znovu štědrou vrstvou másla. Celý povrch koláče pak propíchejte špejlí nebo vidličkou a vložte plech do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte ho po dobu 25 minut.

5. KROK

Hotový koláč nechte vychladnout, nakrájejte na porce a s velkou chutí podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů