Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Sladké kynuté pletence

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Sladké kynuté pletence - postup přípravy

Kynuté pletence s rozinkami a plátky mandlí jsou skvělou tradiční dobrotou, kterou můžete potěšit své blízké během Velikonoc i mimo ně. Nadýchané sladké pečivou s jemnou chutí rozinek podle receptu od paní Katky Sojkové vám určitě zachutná.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Mléko zahřejte, aby bylo teplé, ale ne horké. Půl kostky čerstvého droždí smíchejte s jednou čajovou lžičkou cukru a vytvořte hladkou kašičku. Přilijte k ní 100 ml teplého mléka, promíchejte a nechte směs asi 15 minut stát, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.

2. KROK

Rozinky spařte vroucí vodou. Slijte ji, nahraďte ji novou teplou vodou a nechte rozinky nasáknout, aby změkly a byly v pečivu vláčnější.

3. KROK

Hladkou i polohrubou mouku prosejte přes sítko do misky, přilijte k ní kvásek, zbylé mléko, rostlinný olej, vaječný žloutek a oba druhy cukru. Přisypejte také citrónovou kůru a rozinky, které předem slijte, jemně vymačkejte, nechte okapat a v čisté bavlněné či papírové utěrce je co nejlépe osušte od přebytečné vlhkosti.

4. KROK

Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které vložte do mísy, zakryjte ho utěrkou a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta vymačkejte vzduchové bubliny a rozdělte ho na šest kousků, které odložte je na tácek a zakryjte je utěrkou, aby nevysychaly.

5. KROK

Odeberte jeden kousek těsta, rozdělte ho na tři stejné díly a z každého vyválejte dlouhý pruh. Na konci všechny tři spojte dohromady, upleťte z nich klasický cop a spojte ho do kroužku. Tímto způsobem zpracujte všechny ostatní kousky těsta.

6. KROK

Hotové pletence vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vajíčkem s kapkou mléka a posypejte plátky mandlí. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a nechte pletence péct asi 30 minut dozlatova. Po dopečení je nechte úplně vychladnout a podávejte.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů