Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Trojbarevný koláč na plech s makovou náplní, smetanovým krémem a strouhanou čokoládou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Trojbarevný koláč na plech s makovou náplní, smetanovým krémem a strouhanou čokoládou - postup přípravy

Báječný recept na ještě báječnější dezert. Vrstvený dort s pořádně silnou vrstvou makové a smetanové náplně je posypaný strouhanou čokoládou a je tak báječný, že ho budete chtít opakovat neustále znovu a znovu. Připravte si mák a smetanu, vyhrňte si rukávy a pusťte se do pečení.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Maková náplň

Na potření

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte makovou náplň. Mletý mák nasypejte do misky, přidejte hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva a vše dobře promíchejte. Vyklepněte jedno celé vajíčko a přidejte ho k makové směsi spolu s rozpuštěným máslem a mlékem a mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte i citronovou kůru a pokračujte ještě chvilku v mixování. Pak směs přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.

2. KROK

Tři vaječné bílky vyšlehejte do pevného sněhu se špetkou soli. Ve vedlejší misce smíchejte žloutky s cukrem, přidejte jednu lžíci vody a elektrickým šlehačem šlehejte asi 3 až 4 minuty, dokud směs nezíská bělavou a napěněnou konzistenci. Pak ji přelijte přes bílky, zasypejte prosátou moukou a zlehka promíchejte stěrkou. I do této vrstvy přidejte strouhanou citrónovou kůru. Světlé těsto přelijte přes makovou vrstvu ve formě a rozetřete ji po celém povrchu. Plech s těstem vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte jej po dobu kolem 25 až 30 minut.

3. KROK

Zatímco se těsto peče, připravte si krém. Do misky nalijte 100 ml mléka a přidejte dva balíčky smetanového pudinkového prášku, který velmi dobře rozmíchejte, aby v něm nezbyly žádné hrudky. Zbylých 400 ml mléka přiveďte na kamnech k varu a poté k němu přilijte rozmíchaný pudink. Vařte za stálého míchání, dokud pudink nezhoustne. Pak ho odstavte z kamen, zakryjte ho potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na jeho povrchu (tím se nevytvoří škraloup) a nechte ho úplně vychladnout na pokojovou teplotu. Když je pudink chladný, přidejte k němu moučkový cukr a elektrickým šlehačem míchejte dohladka. Poté přidejte na kousky rozkrájené máslo a znovu prošlehejte do jednolité konzistence. Ve vedlejší misce vyšlehejte šlehačku do pevné pěny a postupně přimíchejte také ztužovač. V několika fázích pak ke šlehačce přidávejte pudinkový krém a nízkou rychlostí pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte hladkou a homogenní kompozici. Tu pak vložte na 20 minut do lednice.

4. KROK

Když se korpus s makovou vrstvou dopeče, nechte ho úplně vychladnout na mřížce, překlopte ho na talíř tak, aby světlá vrstva byla vespod, odstraňte pečicí papír a potřete makovou vrstvu třešňovým džemem.

5. KROK

Na džem navršte krém. Posypejte ho strouhanou čokoládou a vložte dort na 3 až 4 hodiny do lednice. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů