Slané košíčky s žampionovou náplní - postup přípravy
Výhodou tohoto receptu je jeho univerzální použití, protože můžete slané košíčky podávat jako předkrm, slaný dezert i svačinku. Příprava je jednoduchá.
Těsto
Na pomazání
Náplň
Na obalení
Ostatní ingredience
Vodu smíchejte se solí, olejem a moukou. Vzniklé těsto vložte do sáčku a nechte ho 10 minut odpočívat.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Po deseti minutách těsto rozdělte na dvě části, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte odpočívat dalších 10 minut. Jednu z částí těsta vložte do sáčku, aby nevysychala a z druhé vyválejte plát o tloušťce 0,3 cm.
Plát těsta potřete máslem, jeho okraje následně přeložte směrem do středu a těsto znovu potřete máslem. Těsto přeložte do středu tak, abyste získali čtverec.
Z druhé části těsta vyválejte stejně velký plát, který potřete máslem a do jehož středu vložte čtverec z první části těsta. Poté pokračujte se skládáním a potíráním máslem stejně, jako u první části těsta.
Těsto vložte do sáčku a poté do ledničky na dobu, než připravíte náplň. Na pánvi s rozpáleným olejem smažte 2–3 minuty nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte plátky žampionů a pokračujte ve smažení další 3 minuty.
Do pánve poté vložte také nakrájené kuřecí maso a směs ochuťte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Po promíchání ingrediencí pánev zakryjte pokličkou a pokrm duste 15–20 minut.
Vychlazené těsto znovu vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce 0,3 cm, který rozkrojte na pruhy o šířce cca 5 cm. Nyní si připravte skleničku, kterou budete používat k tvarování košíčků.
Stěny sklenice obalte alobalem, kolem kterého omotejte první pruh těsta tak, jak to můžete vidět níže ve videu.
Tip: Zvolte kulatý typ sklenice s hladkými stěnami.
Vzniklý košíček potřete rozšlehaným vejcem, posypte ho sezamovými semínky a položte ho na plech, pokrytý pečicím papírem.
Poznámka: Postup opakujte i u zbytku těsta.
Sklenici z každého košíčku vyjměte a pochoutku pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15–20 minut. Po této době z košíčků vyjměte alobal a naplňte je žampionovou náplní, kterou posypte najemno nastrouhaným sýrem.
Slané košíčky pečte ještě 10 minut a poté je servírujte ozdobené cherry rajčaty a snítkami kopru.
Tip: Pokrm můžete podávat jako slaný dezert nebo originální předkrm.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: PAZANDA ZAMIRA