Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slané košíčky s žampionovou náplní

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 56 minut

Slané košíčky s žampionovou náplní - postup přípravy

Výhodou tohoto receptu je jeho univerzální použití, protože můžete slané košíčky podávat jako předkrm, slaný dezert i svačinku. Příprava je jednoduchá.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Na pomazání

Náplň

Na obalení

Ostatní ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vodu smíchejte se solí, olejem a moukou. Vzniklé těsto vložte do sáčku a nechte ho 10 minut odpočívat.

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.

2. KROK

Po deseti minutách těsto rozdělte na dvě části, z kterých vytvořte bochánky. Ty zakryjte a nechte odpočívat dalších 10 minut. Jednu z částí těsta vložte do sáčku, aby nevysychala a z druhé vyválejte plát o tloušťce 0,3 cm. 

3. KROK

Plát těsta potřete máslem, jeho okraje následně přeložte směrem do středu a těsto znovu potřete máslem. Těsto přeložte do středu tak, abyste získali čtverec. 

4. KROK

Z druhé části těsta vyválejte stejně velký plát, který potřete máslem a do jehož středu vložte čtverec z první části těsta. Poté pokračujte se skládáním a potíráním máslem stejně, jako u první části těsta. 

5. KROK

Těsto vložte do sáčku a poté do ledničky na dobu, než připravíte náplň. Na pánvi s rozpáleným olejem smažte 2–3 minuty nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte plátky žampionů a pokračujte ve smažení další 3 minuty. 

6. KROK

Do pánve poté vložte také nakrájené kuřecí maso a směs ochuťte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Po promíchání ingrediencí pánev zakryjte pokličkou a pokrm duste 15–20 minut. 

7. KROK

Vychlazené těsto znovu vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce 0,3 cm, který rozkrojte na pruhy o šířce cca 5 cm. Nyní si připravte skleničku, kterou budete používat k tvarování košíčků. 

8. KROK

Stěny sklenice obalte alobalem, kolem kterého omotejte první pruh těsta tak, jak to můžete vidět níže ve videu.

Tip: Zvolte kulatý typ sklenice s hladkými stěnami.  

9. KROK

Vzniklý košíček potřete rozšlehaným vejcem, posypte ho sezamovými semínky a položte ho na plech, pokrytý pečicím papírem. 

Poznámka: Postup opakujte i u zbytku těsta.

10. KROK

Sklenici z každého košíčku vyjměte a pochoutku pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15–20 minut. Po této době z košíčků vyjměte alobal a naplňte je žampionovou náplní, kterou posypte najemno nastrouhaným sýrem. 

11. KROK

Slané košíčky pečte ještě 10 minut a poté je servírujte ozdobené cherry rajčaty a snítkami kopru. 

Tip: Pokrm můžete podávat jako slaný dezert nebo originální předkrm.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: PAZANDA ZAMIRA

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů