Slaný bramborový koláč se sýrem - postup přípravy
Tento slaný bramborový koláč se sýrem je mnohonásobně lepší než klasická pizza. Na povrchu je lákavě křupavý a uvnitř měkoučký a vláčný.
Koláč
Omáčka
Brambory nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Dejte je do větší mísy, zalijte je studenou vodou a nechte je dvacet minut odpočinout.
Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Mrkve nastrouhejte nahrubo. Poté dejte obojí restovat na 2-3 minuty na rozpálené pánvi s troškou oleje.
Papriku zbavte stopky a jádřince a nakrájejte ji na kostičky. Přidejte ji na pánev k cibulce a mrkvi a řádně je spolu promíchejte. Směs na pánvi dle chuti okořeňte a za stálého míchaní zhruba deset minut restujte.
Z nastrouhaných brambor pečlivě vymačkejte přebytečnou vodu. V druhé míse si připravte vajíčka smíchaná s mlékem a ochucená solí a pepřem.
Do směsi postupně vmíchejte mouku. Nakonec přidejte olivový olej, prášek do pečiva a vymíchejte hladké těsto. Do těsta přidejte nastrouhané brambory i restovanou zeleninu z pánve a vše velmi pečlivě promíchejte.
Na plech vyloženým pečicím papírem rozetřete olej a na něj pak hotové těsto. Plech dejte zhruba na 20 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po dvaceti minutách slaný koláč posypte nastrouhaným sýrem dle vašeho výběru a pečte ho dalších patnáct minut.
Mezitím v menší misce smíchejte jogurt se lžičkou majonézy spolu s najemno pokrájenou pažitkou. Omáčku dle chuti okořeňte solí a a pepřem a podávejte jako dip ke slanému koláči.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.