Smažený párek v bramborovém těstě s petrželkou a sýrem

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Smažený párek v bramborovém těstě s petrželkou a sýrem - postup přípravy

Smažené párky v našich končinách ještě úplně nezdomácněly. To se ale nyní snažíme napravit. Jsou totiž neskutečně chutné a ve spojitosti s bramborovým těstem, sýrem a zelenou petrželkou navíc velmi zajímavé a obohacující. Pokud je přichystáte jako občerstvení na domácí party či posezení s přáteli u piva či vína, určitě se po nich jenom zapráší.
1. KROK

Nejprve oloupejte brambory, vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a na kamnech na středním ohni přiveďte k varu. Pak přidejte do vody lžičku soli a nechte brambory vařit, dokud nebudou úplně měkké. Pak z nich slijte vodu, nechte je trochu zchladnout (tím se odpaří zbytek vody, který zůstal nasáklý v hlízách) a rozšťouchejte je drtičem na brambory spolu s kostkou másla do homogenní kaše.

2. KROK

Pod proudem vody umyjte petrželku (nebo jiné bylinky, které máte rádi), osušte ji papírovými utěrkami a otrhejte lístky z tuhých stonků. Ty si schovejte do zeleninového vývaru a listy nakrájejte na jemné kousky, které přidejte do hrnce s bramborovou kaší. Nastrouhejte sýr na jemném struhadle a přidejte ho do hrnce s bramborami a petrželkou. Přisypejte mletý černý pepř, případně další koření a sůl podle chuti a všechny přísady velmi dobře promíchejte.

3. KROK

Do misky vyklepněte dvě až tři vajíčka a vidličkou je rozšlehejte na jemnou konzistenci. Pokud chcete, můžete k nim přidat špetku soli. Do hlubokého talíře nasypejte strouhanku a obojí položte vedle sebe. Odeberte kousek bramborové hmoty zhruba o velikosti dlaně, zformujte z ní kouli a tu rozmáčkněte dlaní na placku. Doprostřed placky položte párek, který důkladně zabalte bramborovým těstem, aby se nerozbaloval. Takto zpracujte všechny párky a všechno těsto. Na kamnech rozehřejte pánev s vrstvou rostlinného oleje.

4. KROK

Každý bramborový balíček obalte nejprve ve vajíčku a poté ve strouhance a vložte ho do rozpáleného oleje na pánvi (oleje by mělo být tolik, aby dosahoval zhruba do poloviny zabaleného párku).

5. KROK

Smažte párky po obou stranách, pravidelně je otáčejte a když zezlátnou na povrchu, jsou hotové a můžete je vyndat z pánve.

6. KROK

Hotové smažené párky nechte trochu zchladnout, a ještě čerstvé podávejte. 

Galerie

Další 3 fotografie
Další 3 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (77%) 156 hlasů
Nahlásit chybu
51 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Hlavní chody
Masová směs s rýží
1 hlasů
20 minut
45 minut
Hlavní chody
Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou
4 hlasů
30 minut
55 minut
Zavařování
Naložené kuřecí maso
42 hlasů
30 minut
300 minut
rychlé pokrmy
Domácí párek v rohlíku, který se stane netradiční svačinou
0 hlasů
15 minut
25 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Přílohy

Saláty