Smažené tortilly plněné česnekovým tvarohem – skvělé za tepla i za studena - postup přípravy
Dnes vám představíme vaši budoucí nejoblíbenější snídani či svačinu. Vážně a bez nadsázky. Jsou to domácí pšeničné tortilly smažené na pánvi, které jsou plněné voňavým česnekovým tvarohem. Podle fantazie si můžete dovnitř placky zapéct prakticky cokoliv. Přidat do tvarohu můžete bylinky, jemně krájenou papriku nebo třeba rajčata se sýrem.
Tortilly
Náplň
Do sklenice nalijte sto dvacet mililitrů horké vody a přidejte do ní třetinu čajové lžičky soli, stejné množství cukru a jednu čajovou lžičku rostlinného oleje. Míchejte lžičkou tak dlouho, dokud se cukr a sůl ve vodě úplně nerozpustí.
Připravte si hlubokou misku a jemné sítko, přes které do misky prosejte 200 gramů hladké pšeničné mouky. Doprostřed hromádky vytvořte důlek a nalijte do něho horkou vodu se solí, cukrem a olejem. Všechny ingredience důkladně promíchejte – nejprve lžící a později, až se začne tvořit soudržné těsto, pokračujte ve hnětení rukama. V případě potřeby přisypejte ještě trochu mouky tak, abyste získali pevné, měkké a soudržné těsto, které se nebude lepit na misku ani na ruce. Těsto vyklopte na pracovní plochu a ještě další 2 až 3 minuty ručně hněťte. Pak těsto zformujte do kuličky, vraťte ho zpátky do misky, zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte zhruba 10 minut uležet.
Zatímco těsto odpočívá, připravte si tvarohovou náplň. V mikrovlnné troubě nebo na kamnech rozpusťte máslo a oloupejte česnek. Do hluboké misky vyklopte tvaroh, zalijte ho rozpuštěným máslem a prolisujte k němu stroužek česneku. Pokud chcete, můžete přidat do směsi také čerstvě nasekané bylinky, jako je kopr, zelená cibulka nebo jakékoliv jiné, které máte rádi. Vidličkou všechny ingredience velmi dobře promíchejte a lehce našlehejte.
Odpočaté těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů, zformujte z nich kuličky a přikryjte je miskou, aby nevyschly. Odebírejte po jedné kuličce a každou vyválejte na tenkou placku. Na polovinu placky pak položte zhruba šestinu tvarohové náplně, rozetřete ji a přehněte přes ni druhou půlku placky. Okraje přehněte přes sebe a důkladně zamačkejte, aby náplň nevytékala ven.
Na kamnech rozehřejte suchou pánev bez oleje a vložte na ni dvě přehnuté placky najednou. Měly by se tam pohodlně vejít. Asi po 3 až 4 minutách je otočte na druhou stranu a smažte další 3 až 4 minuty na středním ohni. Hotové placky potřete z obou stran máslem, přiklopte víkem nebo čistou utěrkou a nechte chvilku uležet a zvláčnět. Podávejte čerstvé nebo i později studené.