Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kuře na soli

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Kuře na soli - postup přípravy

Máte doma kuře, avšak zapomněli jste zakoupit grilovací koření? Nic se neděje! I s obyčejnou solí vykouzlíte dokonalý pokrm pro celou rodinu, po kterém se budou všichni oblizovat až za ušima. Kuře na soli je jednoduchý a chutný recept, na kterém se nedá v podstatě nic pokazit. Inspirujte se. Oběd nebo večeři tak budete mít hotovou raz dva.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Je to vlastně velice snadné. Kuře si omyjte, osušte papírovými utěrkami a rozřízněte tak, abyste jej dokázali roztáhnout. Poté jeho povrch pomažte slunečnicovým olejem. Nyní si k ruce vezměte plech a ten vysypte solí. Tu pěkně na dně zarovnejte, abyste nevynechali ani kousek plechu. Dále kuře na solný základ položte a takto dejte pokrm péct do trouby při 180 °C po dobu 50 až 60 minut.




Upečené kuře vyjměte z trouby a podávejte například s vařenými brambory, nebo čerstvým pečivem. Hodit se bude jak obloha zeleninový salátek, nebo nakládaná zeleninka typu čalamáda, cibulky, okurky a podobně. Tak fantastické kuře jste jistě nejedli! A přitom vyjde jeho příprava ve výsledku velice levně. Přejeme vám dobrou chuť.

Možná vás zajímá, proč před pečením kuře vlastně nesolíte. Během procesu propékání a zahřívání se totiž uvolňuje z masa šťáva, která sůl rozpouští. Ta se následně vypařuje. Kuře se tak přirozeně prosolí. Je v tom určitá chemie. Obdobným způsobem se připravují třeba ryby. Ty se přímo balí do solné krusty. Maso tak nebude přesolené, ale natáhne si potřebnou slanost. Je to takové pečení pro nadšené chemiky. Určitě kuře na soli vyzkoušejte. Bude vám chutnat daleko víc než to grilované z obchodu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů