Šťavnaté kuře v těstíčku - postup přípravy
Kuřecí maso je vděčnou kulinářskou ingrediencí. Dá se připravit na tisíc způsobů a stále to nebude vyčerpávající seznam. Velmi dobře pasuje prakticky ke všem představitelným surovinám, jako jsou všechny druhy zeleniny a ovoce a můžete je obalovat do všemožných druhů těstíček a krust. My vám dnes představíme jednoduché, zato ale šťavnaté kuře, které je v celku zapečené v obalu z jednoduchého těsta. Doplnit se pak dá vařenými bramborami, a pokud chcete trochu pikantnější chuť, můžete přidat k obloze také pár zrníček z granátového jablka.
Ingredience
Těstíčko
Kuře dobře umyjte zvenčí i zevnitř, osušte ho papírovými utěrkami a případně pinzetou dočistěte zbytky peří. Ze všech stran i zevnitř pak posypejte kuře solí a pepřem a obojí do masa jemně vetřete.
V misce smíchejte dvě nebo tři polévkové lžíce majonézy s čtyři nebo pěti rozdrcenými stroužky česneku a dobře směs prošlehejte vidličkou. Připravené a očištěné kuře vložte do mísy vhodné velikosti a celý jeho povrch potřete majonézovou směsí, abyste ani kousek nevynechali. Pak kuře v míse vložte do lednice, kde ho nechte zhruba hodinu či hodinu a půl chladit a marinovat.
Mezitím si můžete připravit těsto. Do mísy nasypejte tři hrnky mouky, přidejte sůl a promíchejte. Pak přilijte dva hrnky mléka a zpracujte na jednolité těsto bez hrudek. Pokud by bylo příliš řídké, přidejte mouku, pokud naopak moc husté a suché, dolijte trochu mléka. Výsledné těsto by mělo být hladké, pružné a nelepivé. Když je hotové, zakryjte ho v míse ručníkem a nechte hodinu stát.
Odpočaté těsto pak vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj velkou kulatou placku. Do jejího středu položte kuře. Máslo pokrájejte na několik menších kousků, které rozmístěte na kuře a do něj.
Tím zajistíte šťavnatost a jemnost výsledné dobroty. Nyní těsto zabalte kolem kuřete do velkého vaku a zamačkejte spoje tak, aby se nerozbalovaly.
Pak opatrně celý balíček přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na hodinu a půl. Když je těsto upečené, vypněte troubu a nechte ještě 10 minut dojít.
Dobrou chuť.