Strouhaná játrová omáčka - postup přípravy
Z vepřových jater můžete udělat vynikající omáčku, která se skvěle hodí k vařeným bramborám. Recept od své babičky nám poskytla paní Ivana Reisingerová.
Ingredience
Do hrnce dejte játra a zalijte je vodou. Až začne voda vřít, seberte z hladiny pěnu. Přidejte bobkový list, nové koření, pepř a vše osolte. V tomto případě se nemusíte bát osolit játra hned na začátku. Vařte maso 60 až 90 minut, aby změklo – doba vaření závisí na jeho velikosti. Poté jej vyndejte a nechte vychladnout.
Cibuli nakrájejte na kostičky a dejte ji smažit na troše sádla, dokud nezesklovatí. Poté přidejte drcený kmín a krátce ho prosmahněte. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky a udělejte jíšku. Tu dejte do vroucí vody z jater, aby se omáčka zahustila. Podle chuti můžete dosolit a připepřit. Poté nechte omáčku asi půl hodiny provařit. Měla by být o něco řidší než svíčková.
Vychladlá játra nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte je do omáčky. Nechte vše prohřát a podávejte s bramborami nebo podle chuti s jinou přílohou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.