Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Strouhaná játrová omáčka

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 100 minut

Strouhaná játrová omáčka - postup přípravy

Z vepřových jater můžete udělat vynikající omáčku, která se skvěle hodí k vařeným bramborám. Recept od své babičky nám poskytla paní Ivana Reisingerová.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do hrnce dejte játra a zalijte je vodou. Až začne voda vřít, seberte z hladiny pěnu. Přidejte bobkový list, nové koření, pepř a vše osolte. V tomto případě se nemusíte bát osolit játra hned na začátku. Vařte maso 60 až 90 minut, aby změklo – doba vaření závisí na jeho velikosti. Poté jej vyndejte a nechte vychladnout.

2. KROK

Cibuli nakrájejte na kostičky a dejte ji smažit na troše sádla, dokud nezesklovatí. Poté přidejte drcený kmín a krátce ho prosmahněte. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mouky a udělejte jíšku. Tu dejte do vroucí vody z jater, aby se omáčka zahustila. Podle chuti můžete dosolit a připepřit. Poté nechte omáčku asi půl hodiny provařit. Měla by být o něco řidší než svíčková.

3. KROK

Vychladlá játra nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte je do omáčky. Nechte vše prohřát a podávejte s bramborami nebo podle chuti s jinou přílohou.

4. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů