Tradiční moldavské smažené vdolečky - postup přípravy
Pokud máte v oblibě klasické české lívance a vdolky, určitě vám zachutnají i moldavské papanasi. Jedná se o smažený moučník, který se nejčastěji podává se zakysanou smetanou a ovocnými zavařeninami. Někdy jej místní plní i čerstvým tvarohem.
Ingredience
Začněte tím, že si čerstvý sýr promícháte v míse spolu s vanilkovým cukrem, moučkovým cukrem a solí. Poté přidejte i vejce, krupici a vypracujte hladké homogenní těsto, které se nebude příliš lepit na ruce. To následně umístěte do lednice v uzavíratelné misce a nechte chladit asi půl hodiny. Můžete ho ovšem nechat v chladu i přes noc.
Po uplynutí doby chlazení vyjměte těsto z lednice na mírně pomoučený vál a trochu jej propracujte čistýma rukama. Nakonec hmotu rozdělte pomocí nože na několik stejně velkých kousků, z kterých tvarujte koule o průměru asi 1 a ½ až 2 centimetry.
Každý kus také mírně zploštěte, obalte v mouce a dejte smažit do rozpáleného oleje nebo přepuštěného másla dozlatova z obou stran.
Až usmažíte všechno těsto, podávejte moldavské papanasi teplé například s ovocným džemem, šlehačkou anebo se slazenou zakysanou smetanou. Hodit se budou i jakékoliv ovocné zavařeniny i čerstvé ovoce typu borůvky, jahody, meruňky a podobně.
Doplnit porci můžete o šálek kvalitní kávy. Skvělý však bude i ovocný a bylinkový čaj, teplé kakao či mléko. Přejeme dobrou chuť.