Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohový koláč s malinami

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 65 minut

Tvarohový koláč s malinami - postup přípravy

Tvarohové koláče jsou velmi oblíbené. Jsou šťavnaté, chutné, voňavé a neskutečně jemné. Na světě bylo vynalezeno už bezpočet takových dobrot ochucených různými druhy ovoce, karamelem nebo čokoládou či dalšími surovinami. Jeden z nejjemnějších a nejpopulárnějších druhů těchto koláčů je světoznámý cheesecake, který je sám o sobě známý neskutečně širokým počtem variant. A my vám dnes představíme koláč, který je charakterově podobný tomuto proslulému koláči, ale je ještě mnohem jemnější. Ano, čtete správně. A kromě toho je také velmi atraktivní na pohled. Pojďte se přesvědčit sami.

Ingredience pro:
6 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Připravte si těsto. Do hlubší mísy nasypejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Všechny suché přísady dobře promíchejte.




Změklé máslo nakrájejte na kostky a přidejte ho do mísy se suchými ingrediencemi. Špachtlí třete, dokud nezískáte drobivou hmotu.

Do misky si rozklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Žloutky pak přidejte do misky s drobivým těstem a přilijte k němu ještě smetanu. Hnětačem či ručně pak zadělejte měkké těsto.

Těsto rozdělte na dvě stejně velké části a každou zabalte do přilnavé fólie. Vložte je do mrazáku a nechte mrazit asi hodinu. Poté vyjměte jednu část těsta a nastrouhejte ji na hrubém struhadle. Nastrouhané těsto pak nasypte do dortové formy vyložené pečicím papírem a rovnoměrně ji vyrovnejte po jejím dně. To bude korpus dortu. Dejte ho péct o trouby na 190 °C asi na 10 minut.

Připravte smetanovou směs. Smíchejte smetanu se 70 g cukru a vanilkovým cukrem a vyšlehejte šlehačem Přidejte škrob a promíchejte. V samostatné míse vyšlehejte bílky do pevného sněhu a postupně k němu přimíchávejte i zbylý cukr. Krémovou směs jemně vmíchejte do bílkového sněhu.

Nechte vychladnout upečený korpus, ale nechte ho ve formě. Na vychladlý korpus navrstvěte krémovou směs a na vrch rozprostřete maliny. Na závěr celý povrch koláče postrouhejte zbylým těstem a vraťte do trouby péct na 160 °C asi 55 minut.

Poté otevřete dvířka trouby, ale dort nechejte uvnitř. Takto jej nechte dojít dalších 30 minut. Pak vytáhněte koláč z trouby a nechte ho vychladnout.

Nakonec koláč vyjměte z formy, zakryjte ho fólií a nechte 2 až 3 hodiny chladit v lednici a před podávání jej zasypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů