Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Máslové sušenky

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 140 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Máslové sušenky - postup přípravy

Máslové sušenky oceníte jako pohoštění pro návštěvu, originální a lahodné sváteční cukroví i jako účinnou zbraň v boji proti chuti na sladké. Jsou lahodné a křehké a také rychlé, snadné a levné. Na jejich výrobu nepotřebujete nic zvláštního, vystačíte si prakticky jen s máslem, cukrem, moukou a několika dalšími běžnými surovinami.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Máslo a vajíčko vyndejte před započetím přípravy z ledničky a nechte obojí zteplat na pokojovou teplotu. Jednak se pak v těstě lépe spojí a jednak se s máslem bude snáze pracovat.




Změklé máslo rozkrájejte na menší kousky a vložte je do misky. Přidejte 100 gramů krystalového cukru a elektrickým šlehačem jej vyšlehejte do hladké pěny. Pak k ní vyklepněte jedno vajíčko a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte jemný a vzdušný krém.

Do máslové hmoty pak přes sítko prosejte hladkou mouku, přistrouhejte čerstvou citrónovou kůru (namísto ní můžete použít třeba skořici či vanilkovou esenci nebo jiné ochucovadlo dle chuti), čtvrt čajové lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Velmi pečlivě vše promíchejte do konzistence měkkého a pružného těsta. To vložte do uzavíratelné plastové krabice a na dvě hodiny dejte do lednice vychladit.

Po dvou hodinách vyndejte těsto z lednice. Zapněte troubu předehřát na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těstem naplňte zdobicí sáček s hvězdicovou koncovkou a na připravený plech vymačkávejte ze sáčku krátké štangličky těsta v mírných rozestupech. Takto připravené sušenky vložte do trouby a pečte je po dobu kolem 12 až 15 minut.

Po upečení sušenky poprašte moučkovým cukrem, nechte je vychladnout a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů