Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tvarohový koláč

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Tvarohový koláč - postup přípravy

Koláč jako žirafa? Jasně! A nemusí být hned tak vysoký, ale žlutohnědě flekatý dort prostě vypadá jako žirafa. Je jemný, slaďoučký a plný krému z jemného tvarohového sýra. V kombinaci s kakaovým těstem potěší celou vaši rodinu i vaše hosty. Vás naopak potěší tím, že je jeho příprava poměrně jednoduchá a ze snadno dostupných surovin. Vyzkoušejte doma žirafu a potěšte své blízké.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si vytvoříme těsto.




Do hluboké mísy nasypejte zhruba polovinu připraveného cukru a přidejte změklé máslo. Obě suroviny dobře promíchejte. Rozbijte do téže misky jedno vajíčko, přidejte kakaový prášek, jedlou sodu a mouku. Důkladně vše smícháme a ručně nebo elektrickým hnětačem zpracujeme hladké, pevné těsto. Když se přestane lepit, vytvarujte z něho kouli a na asi 20 až 25 minut ho vložte do ledničky vychladnout.

Mezitím, co těsto odpočívá v lednici, si připravte náplň. V misce smíchejte smetanový sýr (případně tvaroh) se zakysanou smetanou a vyšlehejte elektrickým šlehačem. Přidejte zbývající cukr, škrob a vyklepněte zbylá dvě vejce a znovu  šlehejte, dokud nedostanete jednolitou hmotu.

Vyjměte těsto z lednice a rozdělte ho na dvě části tak, že jedna bude menší a druhá větší, zhruba v poměru 1/3 a 2/3. Vezměte větší část těsta a vyválejte z něho velkou kulatou placku.

Dno kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem a stěny pomažte olejem nebo máslem. Plát těsta rozložte do formy tak, aby těsto kopírovalo její tvar. Tím vytvoříte těstovou misku, do které pak přelijete tvarohovou náplň, jejíž povrch vyrovnejte špachtlí.

Ze zbývajícího těsta vytvarujte několik menších koulí, které rozplácněte na „skvrny“ náhodného tvaru a náhodně je vyskládejte na povrch dortu. Celé dílo pak vložte zhruba na hodinu do předehřáté trouby na 180 stupňů a po dopečení a vychladnutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů