Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální kefírové těsto nejen langoš

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Univerzální kefírové těsto nejen langoš - postup přípravy

Pokud občas zatoužíte v kuchyni projevit i svoji kreativitu, potřebujete k tomu pár univerzálních nástrojů, které můžete přizpůsobit podle aktuální nálady. Mezi takové nástroje patří univerzální těsto, které můžete využít k vytváření ovocných či jiných sladkých koláčů, anebo naopak ke zformování zajímavých slaných snacků, jako jsou párky v těstíčku a jiné podobné dobroty. Můžete si vybrat náplň podle chuti a pokaždé s ní chutně překvapit své strávníky.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Kefír nalijte do misky a přidejte k němu jedlou sodu. Rozklepněte také jedno vajíčko a spolu se dvěma polévkovými lžícemi oleje ho přidejte do kefírové směsi. Všechny suroviny jemně promíchejte.




Za stálého míchání přisypávejte hladkou mouku a zadělejte těsto. Když pak trochu drží pohromadě, vyklopte ho na pomoučněný vál a rukama ho důkladně zpracujte do měkké a lehce lepivé konzistence. Vytvarujte z těsta bochánek, který přikryjte čistou bavlněnou utěrkou a nechte ho odpočívat zhruba deset nebo patnáct minut.

Pracovní plochu si ještě trochu posypejte moukou a těsto znovu lehce promněte. Vytvořte z něj pravidelný válec, který rozdělte na 8 až 10 částí. Z každé z nich pak vytvořte kouli.

Každou kouli lehce pomoučněte a válečkem z ní vytvořte kulatou placku o síle kolem pěti až sedmi milimetrů. Svou oblíbenou náplň umístěte doprostřed a okraje placky pečlivě zamotejte kolem náplně. Takto připravené koláčky nechte ještě pět až deset minut odpočívat.

Na kamna si postavte pánev s trochou oleje, kterou dobře rozehřejte a každý koláček pod pokličkou z obou osmažte dozlatova.

Na každý kousek nakonec dejte rozpustit malý kousíček másla, uspořádejte je na talíř a přikryjte je papírovou utěrkou. Tak je nechte odpočívat další čtvrthodinu a pak s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů