Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduchý recept na nadýchané, křupavé a lahodné housky přímo jako z pekárny

Jednoduchý recept na nadýchané, křupavé a lahodné housky přímo jako z pekárny - postup přípravy

Pokud milujete čerstvé, měkké a lahodné housky s krásně křupavou kůrečkou možná je ten pravý čas na to, vyzkoušet si upéct své vlastní. S tímto receptem to půjde snadno, rychle, a i naprostý začátečník může mít housky jako z výběrové pekárny. Navíc se bude jednat o opravdu poctivý domácí výrobek, který vydrží čerstvý i několik dní a také nádherně provoní váš dům vůní čerstvého pečiva. No řekněte, co víc si přát?

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho ve větší nádobě smíchejte teplou vodu, cukr a droždí tak, aby se tuhé suroviny zcela rozpustily. Poté nechte celou směs zhruba 15 minut v klidu, dokud droždí nevytvoří pěnu na okrajích mísy. K zpěněné směsi pak přimíchejte sůl, prosejte mouku a za stálého míchání přilijte také rozpuštěné máslo. Pečlivě promíchejte, dokud nevznikne husté, hladké a měkké těsto bez lepivého charakteru.




Těsto pak vytvarujte do kulovitého tvaru a vložte do mísy pomazané olejem. Poté jej přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě přibližně hodinu. Ideální místo je tak prosluněný parapet nebo položte židli blízko k topení. Nakynuté těsto poznáte podle toho, že se jeho objem několikrát zvětší.

Nakynuté těsto poté pořádně stlačte, abyste jej zbavili přebytečného oxidu uhličitého a přeneste jej na pracovní plochu. Několikrát jej v rukou poválejte a poté rozdělte na zhruba 8-10 stejně velkých částí. Každou část poté uhněťte do požadovaného kulovitého tvaru. Vzniklé kousky těsta rovnoměrně uložte na plech vyložený pečícím papírem a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Takto připravené je nechte zhruba dalších 30 minut „odpočívat“ na teplém místě.

Mezitím si ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a poté k ní přidejte dvě lžíce jedlé sody. Postupně pak ve vroucí vodě povařte jednotlivé „bochánky“ těsta tak, aby se z každé strany vařili zhruba 30 vteřin. Celkem tedy nesmí být ve vodě déle než jednu minutu. Nechte je okapat a poté je znovu uložte na připravený plech.

Na plechu poté každý „bochánek“ pečlivě namažte rozšlehaným vejcem a posypte kousky soli nebo různými semínky dle vlastní chuti. Na každé housce ještě vytvořte dva ostré řezy do tvaru křížku, díky nimž těsto během pečení nepopraská. Nakonec vložte plech do trouby předehřáté na 220 stupňů, kde podle potřeby pečete asi 20-25 minut, dokud housky hezky nezhnědnou.

Nakonec nechte housky pouze vychladnout a můžete podávat! Skvěle se hodí ke snídani nebo na výrobu domácích hamburgerů. Navíc pokud je budete skladovat v čistém a suchém obalu vydrží vám čerstvé a chutné mnohem déle než ty z obchodu. Tedy, pokud je okamžitě nesníte. Ty totiž ze stolu budou mizet rychleji, než byste čekali.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů