Jednoduchý recept na nadýchané, křupavé a lahodné housky přímo jako z pekárny

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Jednoduchý recept na nadýchané, křupavé a lahodné housky přímo jako z pekárny - postup přípravy

Pokud milujete čerstvé, měkké a lahodné housky s krásně křupavou kůrečkou možná je ten pravý čas na to, vyzkoušet si upéct své vlastní. S tímto receptem to půjde snadno, rychle, a i naprostý začátečník může mít housky jako z výběrové pekárny. Navíc se bude jednat o opravdu poctivý domácí výrobek, který vydrží čerstvý i několik dní a také nádherně provoní váš dům vůní čerstvého pečiva. No řekněte, co víc si přát?

Nejdříve ze všeho ve větší nádobě smíchejte teplou vodu, cukr a droždí tak, aby se tuhé suroviny zcela rozpustily. Poté nechte celou směs zhruba 15 minut v klidu, dokud droždí nevytvoří pěnu na okrajích mísy. K zpěněné směsi pak přimíchejte sůl, prosejte mouku a za stálého míchání přilijte také rozpuštěné máslo. Pečlivě promíchejte, dokud nevznikne husté, hladké a měkké těsto bez lepivého charakteru.

Těsto pak vytvarujte do kulovitého tvaru a vložte do mísy pomazané olejem. Poté jej přikryjte potravinářskou fólií nebo čistou utěrkou a nechte kynout na teplém a suchém místě přibližně hodinu. Ideální místo je tak prosluněný parapet nebo položte židli blízko k topení. Nakynuté těsto poznáte podle toho, že se jeho objem několikrát zvětší.

Nakynuté těsto poté pořádně stlačte, abyste jej zbavili přebytečného oxidu uhličitého a přeneste jej na pracovní plochu. Několikrát jej v rukou poválejte a poté rozdělte na zhruba 8-10 stejně velkých částí. Každou část poté uhněťte do požadovaného kulovitého tvaru. Vzniklé kousky těsta rovnoměrně uložte na plech vyložený pečícím papírem a přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou. Takto připravené je nechte zhruba dalších 30 minut „odpočívat“ na teplém místě.




Mezitím si ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a poté k ní přidejte dvě lžíce jedlé sody. Postupně pak ve vroucí vodě povařte jednotlivé „bochánky“ těsta tak, aby se z každé strany vařili zhruba 30 vteřin. Celkem tedy nesmí být ve vodě déle než jednu minutu. Nechte je okapat a poté je znovu uložte na připravený plech.

Na plechu poté každý „bochánek“ pečlivě namažte rozšlehaným vejcem a posypte kousky soli nebo různými semínky dle vlastní chuti. Na každé housce ještě vytvořte dva ostré řezy do tvaru křížku, díky nimž těsto během pečení nepopraská. Nakonec vložte plech do trouby předehřáté na 220 stupňů, kde podle potřeby pečete asi 20-25 minut, dokud housky hezky nezhnědnou.

Nakonec nechte housky pouze vychladnout a můžete podávat! Skvěle se hodí ke snídani nebo na výrobu domácích hamburgerů. Navíc pokud je budete skladovat v čistém a suchém obalu vydrží vám čerstvé a chutné mnohem déle než ty z obchodu. Tedy, pokud je okamžitě nesníte. Ty totiž ze stolu budou mizet rychleji, než byste čekali.

Galerie

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (77%) 73 hlasů
Nahlásit chybu
100 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty