Slaný koláč s kořeněnou bramborovou náplní - postup přípravy
Tato zvláštní dobrota pochází z Blízkého Východu a je typická svou neobvyklou přípravou i nádhernou kořeněnou vůní. Pokud budete chtít překvapit své blízké něčím originálním, tento recept je přesně to, co hledáte.Do mísy nasypejte instantní droždí, přidejte lžíci cukru, dvě sklenice teplé vody a jednu sklenici teplého mléka. Všechny ingredience míchejte, dokud se cukr a droždí nerozpustí. Poté do směsi vyklepněte jedno vajíčko, přidejte lžičku soli a rostlinný olej a opět vše promíchejte dohladka.
Nakonec přisypejte hladkou mouku a s pomocí lžíce ji zapracujte do směsi, abyste vytvořili hutné a lepivé těsto. Poté pokračujte v hnětení ručně asi 4 až 5 minut, dokud těsto nezíská plastickou, vláčnou a nelepivou konzistenci. Z těsta zformujte bochánek a v zakryté míse ho nechte 30 minut odležet a kynout.

Mezitím do pánve nalijte trochu rostlinného oleje a osmahněte na něm jemně nasekanou cibuli dorůžova. Když začne cibulka zlátnout, přidejte k ní jednu a půl lžíce rajčatové pasty a pečlivě promíchejte do homogenní konzistence.
Přidejte sladkou papriku, mletý černý pepř, mletý římský kmín a sůl a opět vše dobře promíchejte. Do směsi vyklopte rozdrcené vařené brambory stěrkou míchejte, dokud se brambory s ostatními přísadami nepropojí do homogenní směsi.

Vraťte se k vykynutému těstu. Trochu ho prohněťte, abyste z něj vyhnali vzduchové bubliny, a vyklopte ho na mírně pomoučněnou pracovní plochu. Posypejte těsto trochou hladké mouky a rukama ho prohněťte a zpracujte do kulatého bochánku. Z těsta odkrojte asi jednu třetinu a zbylé dvě třetiny rozdělte na 6 částí, které zformujte do tvaru kuliček.

Připravte si plochý talíř, který vymažte rostlinným olejem smíchaným s rozpuštěným máslem. Vložte na něj jednu kouli těsta a s pomocí prstů ji roztáhněte do tvaru kulaté placky. Tu opět potřete olejem.
Nyní berte další koule, formujte je na placky a skládejte je na sebe, přičemž je vždy potřete máslovou směsí, aby se neslepily k sobě. Z odložené třetiny těsta zformujte rovněž kouli a následně kulatou placku, kterou ale držte zvlášť od těch menších. Placky zakryjte fólií a nechte je 5 minut odležet.

Po odležení rozbalte nejprve větší placku, znovu ji potřete olejem a roztáhněte ji s pomocí prstů na velikou kulatou placku. Pracovní plochu pod ní rovněž natřete olejem, aby se těsto nelepilo.
Povrch placky postříkejte olejem, rukama ho rozetřete po celém povrchu a do středu položte jednu menší placku. Opět ji naolejujte a položte druhou placku na tu první. Na ni položte trochu bramborové nádivky a rozprostřete ji po celém povrchu.
Na nádivku položte další placku, naolejujte ji a opět pokryjte bramborovou náplní. Tímto způsobem střídejte vrstvy, dokud nezpracujete všechnu nádivku a všechny těstové placky. Poslední vrstvu by mělo tvořit těsto.

Nyní vytáhněte okraje spodní velké placky, dokud nebudou téměř průhledné. Nožem je nakrojte tak, abyste vytvořili 6 segmentů, které postupně přehněte přes středový sloupec placek a průběžně je po přehnutí potírejte olejem. Výsledný útvar prsty mírně rozprostřete do stran a přeneste ho na plech pokrytý pečicím papírem.

Nyní placku roztáhněte po celé ploše plechu a povrch potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka. Placku rozkrájejte na kostky a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C péct, dokud její povrch nezčervená.

Po dopečení plech vyndejte z trouby, zakryjte jej čistou utěrkou a nechte 10 minut odpočinout. Poté koláč rozkrájejte v místech, kde jsou zářezy, a podávejte.
