Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vanilkové rohlíčky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Vanilkové rohlíčky - postup přípravy

Neexistuje snad typičtější české vánoční cukroví, než jsou vanilkové rohlíčky, které nesmějí chybět na žádném svátečním stole. Pokud hledáte osvědčený recept, vyzkoušejte ten podle paní Jarušky Slavíkové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Hladkou mouku a moučkový cukr prosejte přes jemné sítko, abyste se zbavili hrudek. Přidejte k nim namleté ořechy a ledově vychlazené máslo a vše rychle zpracujte na pískovitou konzistenci. K té pak přidejte vaječný žloutek a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte soudržné těsto. Pracujte rychle, aby máslo nezačalo tát. Těsto pak ihned zabalte do fólie a pošlete ho odležet alespoň na 2 hodiny (nebo lépe přes noc) do lednice.

2. KROK

Z vychlazeného těsta odkrojte část a zbytek vraťte zpět do chladu. Z odkrojené části vyválejte dlouhý váleček silný asi 3 centimetry, z něhož odkrajujte kousky a formujte je do tvaru rohlíčků. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a dejte je péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C po dobu kolem 10 minut, aby jemně zrůžověly, ale nepřepekly se (pak by byly tuhé).

3. KROK

Zatímco pečete první plech, pokračujte s odkrajováním těsta a formováním dalších rohlíčků. Těsto, s nímž právě nepracujete, musí vždy zůstat v chladu, aby nezačalo tát. Po upečení by pak rohlíčky opět byly buďto příliš tuhé, anebo by se naopak mohly rozpadat už při letmém doteku.

4. KROK

Upečené rohlíčky vyndejte z trouby a nechte je pár minut odpočinout. Mezitím rozemelte vanilkový cukr na moučku, smíchejte ho s klasickým moučkovým cukrem a směs nasypejte na hromadu na dvojlist novin, odpočaté rohlíčky opatrně vsypte nebo přendejte do cukru a s pomocí novin je v něm protřepejte. Poté je uložte do krabice, anebo rovnou servírujte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů