Vanilkové sušenky se smetanovou náplní - postup přípravy
Tyto drobné sušenky se hodí pro všední den ke kávě, ale i na sváteční tabuli. Jejich příprava je snadná a docela rychlá; a uvidíte sami, že chutnají báječně.
Na těsto
Na náplň
Do misky vložte na kousky pokrájené máslo, zasypejte ho cukrem a vanilkovým cukrem nebo esencí. Přidejte dvě vejce a vše metličkou promíchejte do homogenní hmoty. Máslo by se mělo v ostatních přísadách zcela rozpustit. Poté do směsi prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a zadělejte hutné, pružné a nelepivé těsto.
Těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vyválejte z něj velkou obdélníkovou placku silnou asi 3 mm. Kruhovým vykrajovátkem nebo hrdlem hrnku či skleničky vykrájejte z těsta kruhy o průměru kolem 5 cm a vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem.
Do misky vložte smetanový sýr, přidejte k němu jednu polévkovou lžíci moučkového cukru a strouhanou kůru asi z poloviny citrónu. Přisypejte lžíci hladké mouky a vše stěrkou promíchejte do hladké a jednolité směsi. Touto směsí následně naplňte zdobicí sáček s ozdobnou špičkou.
Doprostřed každého těstového kolečka vytvořte krémem silnou linku tak, aby ozdobná část směřovala od okrajů. Nejsnáze toho docílíte, pokud linku povedete z obou stran vždy od okraje k prostředku. Volné okraje těstových koleček uzavřete kolem náplně a pevně je zamáčkněte, aby se při pečení nerozbalovaly.
Vložte připravené sušenky do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte je po dobu kolem 15 až 20 minut, dokud na povrchu jemně nezrůžoví. Po dopečení je posypejte přes jemné sítko moučkovým cukrem, vyrovnejte je na tácek a podávejte jako doplněk k šálku voňavého čaje nebo kávy.
Videopostup krok za krokem