Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánočka z 9 pramenů s mandlemi

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 200 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vánočka z 9 pramenů s mandlemi - postup přípravy

Pokud se chcete o Vánocích před svou rodinou a přáteli vytáhnout, připravte jim domácí vánočku podle receptu paní Nadi Hajžmanové. Pokud budete postupovat podle jednoduchého návodu, vánočku zvládnete, i kdybyste byli úplnými začátečníky.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Těsto

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Ze 125 g mléka, droždí a lžičky cukru udělejte kvásek. Ve druhé míse promíchejte mouku s cukrem, rozinkami, solí, citronovou kůrou a muškátovým oříškem. V této směsi udělejte důlek a vložte do něj vejce, změklé máslo a zbytek mléka. 

Tip: Kvásek nechte stát aspoň 20 minut v utěrkou zakryté míse.

2. KROK

Do vzniklé směsi přidejte kvásek a pomocí rukou vypracujte těsto, které nechte kynout jednu hodinu. Po této době jej znovu prohněťte a dejte kynout na další hodinu. Následně z těsta udělejte 9 bochánků. 

3. KROK

Bochánky rozválejte na válečky a upleťte z nich vánočku. Tu dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 45 minut. Nyní vánočku pomažte rozšlehaným vejcem smíchaným s troškou vody a posypte ji mandlemi. 

4. KROK

Vánočku pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 45 minut. Po upečení ji nechte vychladnout a pocukrujte ji moučkovým cukrem.

5. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů