Domácí pivní rohlíky z kynutého těsta - postup přípravy
Až si upečete tyto domácí pivní rohlíky, už nebudete chtít pečivo z obchodu. Výhodou je univerzální použití, protože se hodí k pomazánkám i jako příloha k masu a salátům.
Těsto
Na posypání
V pivu rozpusťte čerstvé droždí s cukrem a směs nechte pár minut reagovat. Mezitím v samostatné míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, ke kterým přidejte sádlo a sůl.
Do směsi vlijte kvásek z piva a uhněťte těsto, které zakryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
Tip: Chcete-li urychlit kynutí, můžete těsto položit na troubu, která je puštěná a vytváří tak mírné teplo.
Těsto rozdělte na 8 částí, z kterých postupně vyválejte trojúhelníkové pláty o tloušťce 0,4 cm. Každý z trojúhelníků zarolujte a položte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Domácí pivní rohlíky na plechu zakryjte fólií a nechte je kynout dalších 20–30 minut. Poté je navlhčete trochou vody, posypte kmínem a pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut.
Aby byly rohlíky křupavé, jemně je navlhčete vodou a podávejte je až poté, co vychladnou.
Tip: K vlhčení můžete použít nádobu s rozprašovačem.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy