Vánoční koule s kakaem a mascarpone - postup přípravy
Italské vánoční koule se skvěle hodí i na českou slavnostní tabuli. Lahodné piškotové těsto naplněné krémem z mascarpone a marmeládou se velmi rychle stanou jedním z nejoblíbenějších dezertů vaší rodiny, zaručeně je budete připravovat nejen na Vánoce.
Koule
Náplň
Na posypání
Ve větší míse vyšlehejte celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Šlehejte několik minut dokud pěna nezesvětlá. Následně do ní zašlehejte olej a mléko.
Mouku smíchejte s hořkým kakaem. Poté prosejte přímo do pěny z vajíček. Vypracujte hladké těsto. Mělo by mít konzistenci podobnou piškotovému těstu.
Těsto přelijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně jej rozetřete. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 12–15 minut.
Mascarpone vyšlehejte se smetanou. Šlehejte, dokud nevznikne hladký hustý krém, ne déle. Smetana by se mohla srazit a vytvořit v krému hrudky.
Upečené piškotové těsto nechte vychladnout. Poté z něj vykrajujte kolečka. Můžete k tomu použít například skleničku anebo větší formičku. Zbylý upečený piškot vložte do větší misky a rukama rozdrobte.
Vykrájená kolečka lehce potřete mlékem a nastříkejte na ně pomocí cukrářského sáčku připravený krém z mascarpone a smetany. Doprostřed dejte lžičku marmelády, kterou opět překryjte krémem.
Krém nastříkaný na kolečka bohatě zasypte připravenou drtí ze zbylého piškotu. Na závěr vše posypte bohatou vrstvou moučkového cukru.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ricette dolce facili