Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Velikonoční cruffin

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Velikonoční cruffin - postup přípravy

Pod pojmem velikonoční pečivo se v Česku ukrývají prakticky dva druhy sladkostí – beránek a mazanec. Je to tradiční klasika, kterou není třeba zpochybňovat. Nicméně pokud byste zatoužili po nějaké změně, rádi vás inspirujeme. Z anglosaských končin světa se k nám šíří tradiční minidortík s názvem Craffin. Pojďte si s námi vyzkoušet tenhle na pohled krásný a na ochutnání lahodný dortík, který zpestří nejen vaši velikonoční, ale i jinou slavnostní tabuli.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Pomeranč rozkrojte na poloviny, ostrouhejte z nich kůru a vymačkejte šťávu. Sušené ovoce přelijte vroucí vodou v misce a nechte 5 minut stát. Pak ovoce osušte papírovými ubrousky.




Mléko v mikrovlnné troubě lehce zahřejte (nesmí být horké, jen vlažné), přidejte do něj lžičku cukru a sušené droždí. Dobře promíchejte a nechte 10 až 15 minut stát, aby se oživily kvasinky, což poznáte podle bublinek na povrchu směsi.

Do misky vyklepněte jedno vajíčko a přidejte ještě dva oddělené žloutky.

Přisypejte k nim cukr a elektrickým šlehačem šlehejte, dokud nezískáte bílou a hladkou pěnu.

Do hluboké mísy nasypejte mouku a přilijte k ní aktivovaný kvásek a rozšlehanou vaječnou směs. Přidejte i 40 gramů rozpuštěného másla, dvě lžíce šťávy z pomeranče a lžičku pomerančové kůry. Uhněťte těsto, které zpracovávejte asi 10 minut, dokud nezíská pružnou a nelepivou strukturu. Stěny misky vymažte olejem, zakryjte ji potravinářskou fólií a nechte na teplém místě stát asi hodinu a půl, aby těsto vykynulo.

Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné části, z nichž vytvarujte kuličky a nechte dalších 10 minut odpočívat zakryté folií.

Pak z koulí vyválejte obdélníkové placky asi 2 milimetry silné, které pomažeme máslem, posypeme sekanými ořechy a srolujeme do roličky.

Každou roličku podélně překrojte, ale na konci nechte asi 1 centimetr spojený. Oba pruhy kolem sebe vzájemně zatočte, abyste vytvořili špičatý bochánek.

Ty pak vložte do formiček a nechte asi další hodinu kynout na teplém místě. Formy pak vložte na plech a pečte na 200 °C asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 180 °C a dopékejte dalších 20 až 25 minut. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů