Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové kuličky v rajčatové omáčce

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Masové kuličky v rajčatové omáčce - postup přípravy

Možná mnohdy váháte, co uvařit dětem, aby jim jídlo zachutnalo a pořádně se najedly. Masové kuličky jsou oblíbené po celém světě a v kombinaci s jemnou rajčatovou omáčkou jsou ideálním vydatným pokrmem na oběd nebo večeři. A uvidíte, že tento recept uhrane nejen děti, ale také všechny dospělé. Jen málokdo dokáže odolat lahodné chuti kuliček s omáčkou a bramborovou kaší!

Ingredience pro:
6 porcí

Masové kuličky

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kostičky najemno. Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte je nadrobno, můžete je také prolisovat. Do velké misky dejte mleté maso, přidejte připravenou cibuli i česnek, osolte a opepřete. Dobře míchejte a přidejte rozklepnuté vajíčko a nadrobno nakrájené bylinky. Směs promíchejte, aby se chutě dobře spojily, a nechte chvilku odpočinout.

2. KROK

Poté z masové směsi vytvarujte kuličky s pomocí lžíce nebo holýma rukama a obalte je ve strouhance. Mezitím si připravte pánev s nepřilnavým povrchem, nalijte olej a smažte připravené kuličky na mírném plameni z obou stran dozlatova, musí být dobře propečené.

3. KROK

Na omáčku si připravte hrnec, do kterého nalijte olej a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Osmahněte ji dozlatova, poté zaprašte moukou a po zrůžovění vlijte rajčatový protlak, který můžete zředit vodou. Dochuťte sójovou omáčkou, muškátovým oříškem a bylinkami. Ideální jsou provensálské nebo čerstvé ze zahrádky. Osolte a nechte provařit po dobu 10–15 minut. Připravené kuličky přidejte do omáčky.

4. KROK

Brambory oškrábejte a vařte v osolené vodě nakrájené na malé kousky jako obvykle. Vodu poté slijte, nechte jen nepatrně na dně a rozmixujte brambory pomocí mixéru nebo šťouchadla. Přidávejte postupně ohřáté mléko a stále mixujte dohladka. Poté podávejte ještě teplé s ohřátou omáčkou a masovými kuličkami.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů