Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Piškotový dort s jemným krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Piškotový dort s jemným krémem - postup přípravy

Nepečené dorty jsou stále populárnější. Jsou jednoduché na přípravu, skvěle chutnají a jsou i velmi jemné. Tento recept využívá jako základ osvědčené cukrářské piškoty, které koupíte v každém obchodě. Jejich použití spolu s krémem nechá vzniknout lahodné pochoutce.

Ingredience pro:
8 porcí

Základ

Žloutkový krém

Bílková vrstva

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Piškoty jsou v tomto receptu náhradou za klasické těsto. Proto se s nimi také bude začínat. Vezměte si piškot a také mísu mléka. Do něho každý piškot důkladně namočíte. Poté se dají stranou a nechají se chvíli odpočívat.




Mezi tím je dost času na přípravu krému. Základem pro něho jsou vaječné žloutky, ke kterým se přidá cukr a vše se ručním mixérem důkladně promíchá v jednotnou hmotu. Ta se poté vloží do vodní lázně, která se zahřívá. Opět použijte mixér, ale už na pomalejší otáčky.

V druhé míse nechte chvíli povolit běžné máslo a i to našlehejte pomocí ručního mixéru. Jakmile bude mít požadovanou jemnou konzistenci, můžete máslo vmíchávat do žloutkového základu. Díky tomu vznikne hustý krém požadované konzistence.

Krém nechte odpočívat a v hrnci si rozmíchejte vanilkový pudink, cukr a také mléko. Vše začněte zahřívat a za stálého míchání vytvořte pudinkovou směs, spíše tužší konzistence. Následně nechte pudink chladnout a když má pokojovou teplotu, přidávejte ho do žloutkového krému a opět ho důkladně propojte pomocí mixéru.

Následně už můžete začít s tvořením dortu. Na základ v podobě piškotů namočených v mléce můžete postupně nanášet hotový krém. Ten v dostatečné vrstvě rozetřete až k okrajům.

Po této fázi si můžete připravit další vrstvu. Ta vznikne z vaječných bílků a také cukru. Vše smíchejte v míse a pomocí ručního šlehače vytvořte pevnou šlehačku. K té přidejte také nasekané ořechy, které už vmíchejte pouze pomalu ručně. Chvíli nechte tuhnout a potom naneste do mísy vyložené pečicím papírem. Vložte na 25 minut do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Pokud chcete opravdu dort bez pečení, dá se tento krok zcela vynechat.

Hotovou vrstvu položte na základ dortu, na pudinkový krém. Na vrstvu bílků s ořechy následně naneste druhou polovinu pudinkového krému. A navrch znovu piškoty, předem namočené v mléce. Vrstvou poslední už je jenom čokoládová poleva, kterou naneste na horní vrstvu piškotů a následně nasypte plátky mandlí. A je hotovo.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů