Věnečkový dort se smetanovým krémem - postup přípravy
Hledáte-li zajímavý dezert, který by vaše hosty zaujal na první pohled, připravte věnečkový dort. Na povrchu je křupavý a uvnitř vláčný díky lahodnému krému.
Krém
Těsto
Na posypání
V rendlíku smíchejte mléko s cukrem, vejcem a moukou. Směs zahřívejte na středním ohni 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté vzniklý krém vložte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte volně vychladnout.
Poznámka: Potravinovou fólii na krém položte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.
Nyní připravte odpalované těsto. Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. V rendlíku smíchejte změklé máslo s vodou a 1–2 minuty ho rozpouštějte. Poté do něj vsypte suchou směs a vše, za stálého míchání, vařte 1–2 minuty.
Těsto přendejte do mísy a nechte ho 2 minuty volně chladnout. Poté do něj vmíchejte vejce, jedno po druhém. Poté, co se ingredience spojí, těsto vložte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí.
Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte spirálu o průměru 20 cm tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Těsto následně pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut.
Poznámka: Střed spirály nechte volný.
Do vychladlého krému vmíchejte smetanový sýr a vše vložte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí. Upečené těsto horizontálně rozkrojte na polovinu a jednu z nich pokryjte krémem, který přikryjte druhou částí těsta.
Věnečkový dort servírujte posypaný moučkovým cukrem,
Tip: Dezert servírujte nakrájený na kousky. Můžete ho podávat s trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Chutné a jednoduché dezerty