Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Věnečkový dort se smetanovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 37 minut

Věnečkový dort se smetanovým krémem - postup přípravy

Hledáte-li zajímavý dezert, který by vaše hosty zaujal na první pohled, připravte věnečkový dort. Na povrchu je křupavý a uvnitř vláčný díky lahodnému krému.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Krém

Těsto

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V rendlíku smíchejte mléko s cukrem, vejcem a moukou. Směs zahřívejte na středním ohni 2–3 minuty, do zhoustnutí. Poté vzniklý krém vložte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte volně vychladnout. 

2. KROK

Poznámka: Potravinovou fólii na krém položte tak, aby se ho přímo dotýkala. Díky tomu na něm nevznikne škraloup.

3. KROK

Nyní připravte odpalované těsto. Mouku smíchejte s cukrem a špetkou soli. V rendlíku smíchejte změklé máslo s vodou a 1–2 minuty ho rozpouštějte. Poté do něj vsypte suchou směs a vše, za stálého míchání, vařte 1–2 minuty.

4. KROK

Těsto přendejte do mísy a nechte ho 2 minuty volně chladnout. Poté do něj vmíchejte vejce, jedno po druhém. Poté, co se ingredience spojí, těsto vložte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí. 

5. KROK

Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvořte spirálu o průměru 20 cm tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Těsto následně pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 15 minut. 

Poznámka: Střed spirály nechte volný. 

6. KROK

Do vychladlého krému vmíchejte smetanový sýr a vše vložte do trezírovacího sáčku s ozdobnou hlavicí. Upečené těsto horizontálně rozkrojte na polovinu a jednu z nich pokryjte krémem, který přikryjte druhou částí těsta. 

7. KROK

Věnečkový dort servírujte posypaný moučkovým cukrem, 

Tip: Dezert servírujte nakrájený na kousky. Můžete ho podávat s trochou šlehačky.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů