Vepřová žebírka v kanadském stylu - postup přípravy
Pečená žebírka jsou známou americkou specialitou. I nejdrsnější motorkáři si zakládají na tom, že každý z nich zná a s radostí používá svůj vlastní tajný recept na tu nejlepší marinádu na vepřová žebírka a rádi jej sdílejí se světem. Jeden z takových receptů jsme získali i my. Pochází z Kanady a je naprosto neobyčejný. Nejdůležitější přísadou na dokonalá žebírka je omáčka. Ta musí dát masu tu správnou kořenitou a přitom šťavnatou chuť, která ale podpoří a nepřebije chuť masa a dodá mu navíc skvělou barvu a vzhled. Nechte se inspirovat motorkářskou klasikou.
Ingredience
Nejprve si připravte omáčku a marinádu v jednom. Do misky dejte jablečné pyré, k němuž přidejte kečup, citronovou šťávu a cukr. Přisypejte také skořici, pepř, dvě a půl lžíce sójové omáčky a prolisujte dva stroužky česneku. Všechny ingredience vzájemně dobře promíchejte.
Vepřová žebra omyjte a osušte papírovou utěrkou. Jejich povrch dobře nasolte a napepřete a koření rukou vetřete do masa. Připravte si pekáč a vložte do něj žebra. Potřete je ze všech stran trochou marinády a dejte na 2 hodiny chladit do lednice.
Po vytažení si dejte předehřát troubu na 180 stupňů Celsia a vložte žebra zakrytá víkem či alobalem péct zhruba na hodinu, aniž byste je otvírali. Po dopečení vyjměte z trouby, žebra si odložte stranou a zbytek marinády smíchejte s výpekem ze žeber.
Rozpalte gril a vložte na něj žebra na dalších 20 minut, během kterých jejich povrch pravidelně potírejte směsí výpeku s marinádou, dokud nebudou žebírka krásně křupavá a opečená.
Pokud chcete v přípravě pokračovat v troubě, po smíchání výpeku s marinádou přidejte do směsi maličko vody, vložte žebra zpátky do pekáče, rozpalte troubu na 200 stupňů a nechte dopékat, dokud nejsou žebra zlatavá a s kůrčičkou.
Přejeme vám dobrou chuť.