Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vegetariánské karbanátky s cuketou a mrkví

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Vegetariánské karbanátky s cuketou a mrkví - postup přípravy

Karbanátek nemusí být jenom z vepřového masa, nebo ten klasický kapustový. Přinášíme vám recept také na zcela vegetariánskou variantu se surovinami, jako je cuketa nebo mrkev. A jak může výsledek chutnat? Příjemněji, než si mnozí myslí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Oloupejte cuketu a na hrubé části struhadla jí nastrouhejte. Vložte jí do mísy a posypte trochou soli. Takto ji nechte asi 10 minut a občas zamíchejte. Měla by pustit vodu, kterou postupně slijte. Následně cuketu v ruce několikrát zmáčkněte, abyste odstranili všechnu přebytečnou vodu. Následně je připravena k přidávání dalších ingrediencí.

2. KROK

Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na pánvi na troše olivového oleje ji lehce restujte. Jakmile zesklovatí, přidejte k ní prolisovaný česnek, ten restujte pár desítek vteřin a poté celý obsah pánve přidejte k cuketě. K té následně přidejte také najemno nastrouhanou, předem oloupanou mrkev.

3. KROK

Vytvořte těsto na vegetariánské karbanátky. Vše, co je v míse nejprve promíchejte společně. Poté přidejte krupici, dále také vývar a začněte vytvářet požadovanou hmotu. Tu dochuťte solí a pepřem, stejně jako nasekanými bylinkami dle libosti. V tuto chvíli také přidávejte připravenou vodu tak, aby vznikla ideální konzistence. Množství vody se obvykle odvíjí od toho, kolik v zelenině zůstalo vody. Konzistence by měla být taková, aby ze směsi šly bez problémů v ruce tvarovat karbanátky.

4. KROK

V ruce vytvarujte karbanátky a odkládejte je stranou. Nyní je třeba už je jenom tepelně opracovat. První možností je vyskládat je na plech vyložený pečicím papírem. Ten vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečte po dobu asi 30 minut. Tato zdravá varianta přípravy není jediná možná. Ta alternativní je stejná, jako v případě klasických masových karbanátků. Do pánve nalijte dostatek oleje, ten zahřejte a poté karbanátky na daném oleji smažte z obou stran. Poté nechte okapat. V obou případech konzumujte teplé. Vhodnou přílohou může být chléb, ale například i brambory nebo bramborová kaše.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů