Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřový guláš

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Vepřový guláš - postup přípravy

Guláš je v české gastronomii poměrně oblíbeným pokrmem. Nejčastěji se vaří z masa hovězího, avšak chutný je i z toho vepřového. Jeho variací je mezi kuchaři nespočet. My vám tentokrát přinášíme recept na rychlý a chutný vepřový guláš, který bude skvělý jak s knedlíkem, tak i s čerstvým chlebem.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vepřovou plec si nejprve očistěte a pak ji nakrájejte na menší kostky. Následně si ve velkém hrnci rozehřejte trochu slunečnicového oleje a na něm zprudka vepřové maso opékejte. Až získá zlatavou barvu, posypejte jej hladkou moukou a smažte dalších pět minut.




V další fázi do hrnce přilijte horkou převařenou vodu, ochuťte solí, pepřem, přidejte bobkový list a rajčatový protlak a po promíchání vařte na středním plameni. Také nezapomeňte oloupat a nakrájet cibuli, která přijde do guláše v tomto kroku. Hrnec nakonec přiklopte poklicí a suroviny společně povařte po dobu třiceti až čtyřiceti minut.

Maso za tuto dobu dobře změkne a dokonale se prolnou i chutě. Pokud je budete chtít intenzivnější, vařte guláš pozvolna na mírném plamenu asi dvě až tři hodiny.

Uvařený guláš podávejte ideálně s houskovým knedlíkem, nebo klasickým kváskovým chlebem. Posypat jej můžete na povrchu i jemně pokrájenou cibulí. Pokud máte rádi těstoviny, bude vynikající i s nimi. Výjimečné chuti v krátkém čase docílíte také tím, že vše budete vařit v takzvaném pomalém hrnci nebo papiňáku. Vepřové maso je možné nahradit v receptu samozřejmě i hovězí kližkou, která je obvyklejší při přípravě guláše. Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů