Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Berlínský řízek s křenem, hořčicí a bramborovým salátem

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Berlínský řízek s křenem, hořčicí a bramborovým salátem - postup přípravy

V případě, že patříte k milovníkům řízků, tento recept vás nadchne. Řízek podle receptu z Youtube kanálu Recepty bez brepty je výrazný a zajímavý díky silné vrstvě marinády z křenu a hořčice. Určitě ho vyzkoušejte, a to i v případě, že patříte mezi začínající kuchaře.

Ingredience pro:
2 porce
+ -

Řízek

Bramborový salát

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do hrnce vlijte vodu, posolte ji, vložte do ní očistěné brambory ve slupce a přiveďte vodu k varu. Brambory vařte 20–25 minut. V druhém hrnci uvařte vejce natvrdo – potrvá to 10 minut.

2. KROK

Zatímco se brambory s vejci vaří, oloupejte a nadrobno nastrouhejte křen, který v misce smíchejte s hořčičnými semínky a plnotučnou hořčicí. Mícháním ingredience spojte a odložte misku bokem. 

3. KROK

Vepřovou kýtu nakrájejte na steaky o šířce přibližně 2 cm, přikryjte je potravinovou fólií a jemně plátky masa vyklepejte z obou stran. Maso poté z obou stran osolte a opepřete a potřete jej připravenou směsí s hořčicí a křenem pouze z jedné strany. 

4. KROK

Poznámka: Potravinová fólie vám pomůže minimalizovat riziko porušení struktury masa a ochrání vaši kuchyň před nepořádkem způsobeným případnými odlétávajícími kousky masa a šťávou, která by z masa při klepání mohla stříkat. 

5. KROK

V jedné míse rozšlehejte 2 vejce, do druhé mísy vsypejte mouku a do třetí vložte strouhanku. Maso obalte, nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Řízky smažte na rozpáleném oleji a mírném ohni, z obou stran, dozlatova – potrvá to z každé strany přibližně 3 minuty.

6. KROK

Tip: Po usmažení na každý řízek položte plátek másla, který celkovou chuť pokrmu zjemní. Zatímco se řízky smaží, připravte si bramborový salát.

7. KROK

Brambory oloupejte a nakrájejte je krájecí mřížkou na brambory a zeleninu. Oloupejte také vejce a stejně, jako brambory, je nakrájejte mřížkou a přidejte k bramborám. 

8. KROK

Nakládané okurky nakrájejte na malé kousky a přidejte je ke směsi s bramborami a vejcem. Na závěr nakrájejte najemno kopr a rovněž jej přidejte do mísy k bramborám.

9. KROK

Vše zalijte worcestrovou omáčkou, přidejte hořčici s majonézou a salát důkladně zamíchejte a dochuťte pepřem a solí.

10. KROK

Poznámka: Berlínský řízek podávejte ozdobený nakrájeným plátkem citronu a bramborovým salátem. Salát chutná skvěle také vychlazený. 

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Recepty bez brepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů