Zapečená kotleta ve slanině se salátem - postup přípravy
Zapečená kotleta ve slanině je sytý a chutný pokrm, kde šťavnatost masa doplňuje křupavá slanina a svěží salát. Jídlo můžete servírovat jako slavnostní hlavní chod.
Maso
Salát
Zálivka
Zapékací mísu vyložte plátky slaniny tak, aby polovina každého plátku přečnívala přes okraj mísy. Slaninu pokryjte několika plátky oloupaných brambor, které osolte a ochuťte pepřem a mletou sladkou paprikou.
Tip: Při plnění mísy se můžete inspirovat postupem níže ve videu.
Vepřové maso nakrájejte na 4 plátky o šířce 2 cm, které jemně naklepejte.
Tip: Maso naklepávejte přes sáček, který zmírní riziko porušení struktury masa a zabrání odstřikování šťávy do okolí.
Dva plátky masa položte na vrstvu brambor a posypte ho polovinou množství nastrouhaného sýra. Na vrstvu sýra položte další plátky brambor, které posypte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou.
Brambory zasypte druhou polovinou nastrouhaného sýra, na který položte zbylé dva plátky masa. Na maso nalijte vejce a pokrm zakryjte plátky slaniny, které přes mísu přečnívají. Pokrm zakryjte alobalem a pečte ho v předehřáté troubě na 180°C po dobu 45 minut.
Mezitím, co se maso peče, připravte salát. Omytá rajčata nakrájejte na malé kousky stejně, jako okurky. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a přidejte ji k zelenině společně s nasekanou petrželkou a mátou.
V jiné misce si připravte zálivku. Olej smíchejte s citronovou šťávou, solí a černým pepřem. Zálivku vmíchejte do mísy se zeleninou a salát servírujte jako přílohu k zapečené kotletě ve slanině, kterou podávejte nakrájenou na plátky.
Tip: Salát skvěle chutná také vychlazený. V takovém případě ho vložte, před podáváním, aspoň na 20 minut do lednice.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Cookrate – Meat Delish