Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené cuketové plátky

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Zapečené cuketové plátky - postup přípravy

Cuketa je již několik desetiletí běžnou součástí našich zahrad. Svým tvarem sice připomíná okurku, ale botanicky má mnohem více společného s dýní. V posledních letech se díky množství zdraví prospěšných látek, které v sobě ukrývá, stává čím dál oblíbenější součástí našich jídelníčků, nejčastěji v podobě cuketových placiček či cuketové polévky. Dnes vám přinášíme zdravý a zároveň snadný recept na další možné cuketové potěšení, které se může stát vaší oblíbenou večeří.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:

Jak cuketové plátky připravit?

Prvním krokem je důkladné omytí cukety a její nakrájení na plátky. Následně tyto plátky poskládáme na talíř či tác, posolíme a necháme cuketu přibližně deset minut odležet a vypustit přebytečnou vodu. Tu poté jednoduše vysajeme pomocí papírových kuchyňských utěrek či ubrousků. Mezitím si v misce rozšleháme vejce společně se solí a pepřem. Následně v tomto vejci namáčíme jednotlivé cuketové plátky a poté je obalíme ještě v hladké mouce. Takto obalené cuketové plátky poté zlehka osmažíme na pánvi s olejem. Přebytečný tuk z plátků po osmažení jednoduše vysajeme opět za pomoc papírové utěrky.




Než cuketové plátky vychladnou, připravíme si směs na jejich ozdobení. Omytá rajčata nakrájíme nadrobno a společně s nastrouhaným tvrdým sýrem a prolisovanými stroužky česneku je vložíme do misky. Důkladně promícháme a přidáme zakysanou smetanu či majonézu. Směs opět důkladně promícháme a následně malým množstvím směsi potíráme osmažené cuketové plátky. To ale stále není všechno.


Tajemství na závěr

Posledním krokem je vložení takto předpřipravených ozdobených cuketových plátků do zapékací misky, případné posypání zbylým strouhaným sýrem, a zapečení po dobu přibližně pěti minut při teplotě sto osmdesáti stupňů. Výsledné zapečené cuketové plátky se mohou stát součástí vaší studené i teplé večeře či oběda, snadno se kombinují s velkým množstvím rozmanitých pokrmů.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů