Zavařený zelný salát s rajčaty a paprikou - postup přípravy
Zavařený zelný salát je skvělý způsob, jak uchovat čerstvou křupavou zeleninu na delší dobu. Můžete ho servírovat jako lehké hlavní jídlo nebo přílohu k masovým pokrmům.
Základ
Koření do sklenice
Zelí nakrouhejte na tenké proužky a rajčata nakrájejte na čtvrtky. Papriku a oloupanou mrkev s cibulí nakrájejte na proužky a všechny ingredience vložte do jedné větší mísy.
Poznámka: Z paprik před krájením odstraňte semeníky.
Petrželku nasekejte nadrobno a přidejte ji k zelenině. Všechny ingredience zasypte solí, cukrem a zalijte olejem a octem. Zeleninu důkladně promíchejte a mísu přikryjte potravinovou fólií. Směs nechte 40 minut odpočívat – během této doby pustí zelenina šťávu.
Poznámka: Petrželku můžete nahradit jinými bylinkami. Můžete ji také vynechat úplně.
Každou sterilizovanou sklenici naplňte bobkovým listem, třemi kuličkami nového koření a třemi kuličkami celého černého pepře. Poté ji naplňte zelným salátem, včetně šťávy. Na sklenice volně položte víčka a vložte je do hrnce se dnem vyloženým čistou utěrkou.
Hrnec naplňte vodou do ⅔ výšky sklenic a salát zavařujte 25 minut. Poté sklenice opatrně vyndejte, víčka utáhněte a zavařený zelný salát nechte volně vychladnout dnem vzhůru.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit až 7 sklenic o objemu 500 ml.
Salát můžete servírovat jako přílohu k masovým pokrmům nebo si na něm pochutnat jako na lehké svačince či večeři s oblíbeným pečivem.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Татьяна огородница.