Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté chlebové placky pečené v (téměř) suché pánvi

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 140 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kynuté chlebové placky pečené v (téměř) suché pánvi - postup přípravy

Žádná trouba, žádné složitosti. Jen pět základních surovin a suchou pánev potřebujete k výrobě perfektních domácích chlebových placek, které plnohodnotně nahradí klasický chléb a mimoto jsou dokonce mnohem chutnější a zdravější. Ostatně, vyzkoušejte je sami a uvidíte!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké mísy nasypejte hladkou nebo polohrubou mouku, přidejte k ní dvě čajové lžičky cukru, jednu čajovou lžičku soli a jeden balíček sušeného droždí a všechny přísady vzájemně velmi dobře promíchejte. Suché ingredience v míse pak zalijte trochou teplé vody a rukama směs promíchejte. Postupně přilévejte i zbylé množství vody a rukou zpracujte hutné, pružné a nelepivé těsto. To bude trvat okolo pěti až deseti minut.

2. KROK

Jakmile těsto přestane lepit na stěny mísy i na ruce, vyklopte ho na pracovní plochu a rukama ho ještě chvíli zpracovávejte a hněťte. Když je dostatečně kompaktní, zformujte ho do tvaru koule, vraťte ho zpátky do mísy, povrch těsta potřete olejem, zakryjte víkem, čistou bavlněnou utěrkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a nechte ho na teplém místě kynout jednu a půl hodiny.

3. KROK

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vyjměte ho z mísy na lehce pomoučněný vál a rukama ho znovu jemně prohněťte. Během toho překládejte okraje těsta směrem k jeho středu, čímž vytvoříte kulatý bochánek, který rukou mírně rozplácněte.

4. KROK

Připravte si vyšší pánev, kterou s pomocí silikonové štětky vytřete trochou rostlinného oleje a do jejího středu položte bochánek hotového těsta. Přiklopte ho v pánvi pokličkou a nechte ho dalších 30 minut kynout. Nyní vymažte olejem jinou pánev s o něco větším průměrem. Přemístěte na ni těsto a rozprostřete ho dlaní po celé její ploše. Na mírném ohni pod pokličkou pečte placku, dokud zespodu neztuhne a mírně nezezlátne. Pak s pomocí talíře či pečicího papíru chléb otočte a vraťte ho zpátky do pánve dopéct ještě z druhé strany. Po dopečení chléb nechte vychladnout na mřížce, rozkrojte a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů