Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zavařované papriky na zimu

Zavařované papriky na zimu - postup přípravy

Jako mnoho druhů ovoce a zeleniny, i papriky je možno skladovat na zimu, nebo použít jako zavařeninovou přílohu k jídlu. Stačí je jednoduše zakonzervovat a získáte tak dokonalou sterilizovanou zeleninu, která je šťavnatá, chutná a zdravá. Jak správně na to, abyste získali nejlepší výsledek a mohli si tak užít chuť paprik kdykoliv budete chtít? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si všechny papriky pořádně omyjte a osušte. Poté je umístěte na plech vystlaný pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Tam pečte zhruba 20 minut podle potřeby i 25. Papriky totiž musí změknout a jejich slupky mírně ztmavnou. Poté plech vytáhněte a přikryjte jej alobalem tak, aby papriky zůstaly v horké páře. Mnohem lépe se pak budete zbavovat jejich slupky.




Když papriky vychládnou, postupně je všechny rozkrojte, vyjměte jejich stonek a také vnitřní část a semena a opatrně odstraňte svrchní slupku. Takto oloupané je poté nakrájejte na plátky asi 1,5-2 cm široké. Všechny plátky poté vložte do středně velké mísy, do které budete přidávat další ingredience.

V dalším kroku si umyjte a usušte petrželovou nať, kterou poté nadrobno nakrájejte. Tu přidejte do misky s paprikovými plátky, ke který přidejte také jednotlivé stroužky česneku. Zalijte olejem a jablečným octem a pořádně promíchejte. Nechte zhruba 2 hodiny odstát, aby papriky nasály potřebnou chuť nálevu a poté můžete okamžitě podávat.


Zbylou část paprik a nálevu však rovnoměrně rozdělte do čistých sterilizovaných pohárů a řádně přišroubujte víčkem. Poté všechny poháry vložte do většího hrnce a utěsněte je ručníkem. Zalijte vodou a vařte na sporáku zhruba 20 minut. Nakonec poháry vyjměte, zkontrolujte, zda jsou pořádně zavíčkované a otočte vzhůru nohama. Přikryjte je teplým ručníkem a nechte ať pomalu vychládnou.

Po vychladnutí všechny poháry skladujte nejlépe na chladném místě bez přísunu přímého slunečního světla. Podávejte jako přílohu k nejrůznějším pokrmům, do salátu, bramborového salátu atd. Nebo si je prostě vychutnejte kdykoliv, kdy dostanete chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů