Závin z tenké placky s tvarohem, banány a sušenými meruňkami - postup přípravy
Dnes bychom se s vámi rádi podělili na neobvyklý recept z ještě neobvyklejší suroviny. Jedná se o arménský tenký a placatý chléb lavash, který je znám též pod názvem dürüm placka, která se u nás často používá ve spojitosti s oblíbeným tureckým kebabem. Lavash obvykle koupíte v podobě dlouhé a široké placky, kterou lze naplnit nejrůznějšími druhy směsí jak slaných, tak i sladkých, jak si ostatně dnes ukážeme. Pokud si nejste jistí, kde byste lavash měli shánět, vyzkoušejte obchody s orientálním zbožím nebo internet. Pokud se vám do shánění nechce, můžete jej nahradit obyčejnou pšeničnou tortillou. Tu seženete v každém supermarketu.
Ingredience
Tvaroh vložte do misky, vyklepněte k němu tři vajíčka, přidejte 100 gramů cukru a vše společně důkladně utřete do jednolité, hladké hmoty.
Sušené meruňky nakrájejte na malé kostičky a totéž udělejte s oloupanými banány. Oba druhy ovoce vhoďte do tvarohu a promíchejte.
Do vedlejší misky vlijte zakysanou smetanu, přidejte zbylých 20 gramů cukru a jedno vajíčko a opět důkladně smíchejte na homogenní směs.
Nyní zapněte troubu na 180 stupňů Celsia a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Chléb lavaš nebo tortillové placky rozložte na pracovní plochu a celý jejich povrch důkladně pomažte hustou tvarohovou hmotou plněnou ovocem tak, abyste nechali asi 2 centimetry volného místa po okrajích placky. Volné okraje zahněte a placku stočte do rolády. Pakliže pracujete s tortillami, rolád vytvoříte hned několik menších. V tom případě takto zpracujte všechny.
Hotové záviny pak vyskládejte na plech vyrovnaný pečicím papírem. Vezměte k ruce misku se směsí ze zakysané smetany a bohatě jí rozetřete po celém povrchu i bočních stran rolád. Takto připravené záviny vložte do trouby a pečte kolem 30 až 35 minut.
Dobrou chuť.