Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zelný salát s paprikou a mrkví

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Zelný salát s paprikou a mrkví - postup přípravy

Zavařená zelenina přijde v zimě více než vhod ať už k chuťovému obohacení pokrmů nebo jako vždy připravená zásobárna vitaminů. Pokud chcete své zavařovací úsilí trochu ozvláštnit nějakým novým receptem, přinášíme vám nápad na zelný salát zavařený spolu s paprikou a mrkví, který využijete nejenom v zimě, ale kdykoliv v průběhu celého roku. Navíc je snadný a není k jeho výrobě zapotřebí vůbec nic speciálního.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Zelí zbavte svrchních listů, rozkrojte hlávku na poloviny, vyřízněte košťál a nakrájejte zelí na jemné nudličky. Mrkev očistěte a nastrouhejte. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na poloviny. Umyjte papriky, odstraňte jadřince a obojí nakrájejte na tenké proužky.




Veškerou zeleninu vložte do mísy a rukama promíchejte. Můžete ji během míchání trochu pomačkat, aby pustila trochu šťávy. Přidejte do směsi cukr a sůl. Přilijte slunečnicový olej a dobře promíchejte. Přemístěte směs do kastrolu a vložte na kamna. Přiveďte zeleninu k varu a nechte vařit  přesně 4 minuty, přičemž vytrvale míchejte. Pak vypněte oheň a přilijte ocet.

Horkou zeleninu s octem naplňte do sterilních zavařovacích sklenic, lehce upěchujte, aby se jí vešlo co nejvíce, zalijte šťávou a uzavřete víčka, která pečlivě utáhněte. Otočte sklenice se salátem dnem vzhůru, přikryjte je dvěma utěrkami a nechte je zvolna vychladnout přes noc.

Když jsou nádoby se salátem studené, uložte je na tmavém a chladném místě, nejlépe ve spíži či ve sklepě.

Podávejte jako přílohu k pečenému či grilovanému masu, zapečeným bramborám či těstovinám, anebo si zeleninový salát vychutnejte prostě jen tak samotný.

Přejeme vám spoustu zábavy při vaření a dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů