Zelný salát s paprikou a mrkví

ČAS PŘÍPRAVY
20 minut
ČAS VAŘENÍ
10 minut
NÁROČNOST
Snadná

Zelný salát s paprikou a mrkví - postup přípravy

Zavařená zelenina přijde v zimě více než vhod ať už k chuťovému obohacení pokrmů nebo jako vždy připravená zásobárna vitaminů. Pokud chcete své zavařovací úsilí trochu ozvláštnit nějakým novým receptem, přinášíme vám nápad na zelný salát zavařený spolu s paprikou a mrkví, který využijete nejenom v zimě, ale kdykoliv v průběhu celého roku. Navíc je snadný a není k jeho výrobě zapotřebí vůbec nic speciálního.

Návod na přípravu:

Zelí zbavte svrchních listů, rozkrojte hlávku na poloviny, vyřízněte košťál a nakrájejte zelí na jemné nudličky. Mrkev očistěte a nastrouhejte. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na poloviny. Umyjte papriky, odstraňte jadřince a obojí nakrájejte na tenké proužky.

Veškerou zeleninu vložte do mísy a rukama promíchejte. Můžete ji během míchání trochu pomačkat, aby pustila trochu šťávy. Přidejte do směsi cukr a sůl. Přilijte slunečnicový olej a dobře promíchejte. Přemístěte směs do kastrolu a vložte na kamna. Přiveďte zeleninu k varu a nechte vařit  přesně 4 minuty, přičemž vytrvale míchejte. Pak vypněte oheň a přilijte ocet.

Horkou zeleninu s octem naplňte do sterilních zavařovacích sklenic, lehce upěchujte, aby se jí vešlo co nejvíce, zalijte šťávou a uzavřete víčka, která pečlivě utáhněte. Otočte sklenice se salátem dnem vzhůru, přikryjte je dvěma utěrkami a nechte je zvolna vychladnout přes noc.




Když jsou nádoby se salátem studené, uložte je na tmavém a chladném místě, nejlépe ve spíži či ve sklepě.

Podávejte jako přílohu k pečenému či grilovanému masu, zapečeným bramborám či těstovinám, anebo si zeleninový salát vychutnejte prostě jen tak samotný.

Přejeme vám spoustu zábavy při vaření a dobrou chuť.

Galerie

Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 878 hlasů
Nahlásit chybu
62 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty