Zlatý knedlík v ořechové krustě s vanilkovou omáčkou - postup přípravy
Střapaté zlatavé knedlíčky s vanilkovým přelivem jsou jakousi zvláštní variantou na buchtičky se šodó. Na rozdíl od klasického jídla školních jídelen jsou zlaté knedlíky obalené v krustě z mletých ořechů a cukru a vanilková omáčka se nepřipravuje z mléka, ale z plnotučné smetany. To vše v chuti zlatých knedlíků vytváří zásadní rozdíl.
Knedlíky
Vanilková omáčka
Mléko ohřejte tak, aby bylo teplé, ale ne horké. Rozdrobte do něho droždí, přidejte jednu lžičku cukru a dvě lžičky mouky, promíchejte a nechte na teplém místě stát asi 15 minut, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit bublinky a pěna. To je znamení, že se kvasinky aktivovaly a jsou připraveny konat svoji práci. Pak můžete pokračovat v přípravě zlatých knedlíků. Do hluboké mísy prosejte mouku, přidejte cukr, špetku soli a ostrouhanou citronovou kůru. Suchou směs promíchejte a v průběhu míchání začněte tenkým pramínkem přilévat aktivovaný kvásek. Jakmile se vlhkost se suchými přísadami propojí, začněte hníst těsto (nejlépe robotem či ručním elektrickým hnětačem) a v průběhu zpracovávání těsta přilévejte zbylé množství mléka, rozpuštěné a zchladlé máslo a postupně přidejte i dva vaječné žloutky.
Jakmile těsto získá homogenní, pružnou a nelepivou strukturu, vyklopte ho z mísy na pracovní plochu, kterou předem mírně posypejte hladkou moukou a pokračujte chvíli ve hnětení ručně. Vytvořte z těsta kouli, vraťte ji zpátky do mísy, zakryjte ji čistou bavlněnou utěrkou a nechte na teplém místě stát a kynout 15 až 20 minut.
Mezitím v hrnku smíchejte trochu mléka s pudinkovým práškem a dvěma či třemi lžícemi cukru a všechny přísady dobře rozmíchejte, aby ve výsledné směsi nezůstaly žádné hrudky. Zbytek mléka určeného na pudink zahřejte v hrnci na kamnech k varu a vlijte do něj rozmíchanou pudinkovou směs. Za stálého míchání pak vařte pudink do zhoustnutí. Pak ho odstavte z kamen, zakryjte hladinu pudinku igelitovou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte ho zchladnout.
Na kamnech či v mikrovlnné troubě rozpusťte 150 gramů másla a nechte ho vychladnout. Rozemleté ořechy smíchejte s cukrem ve velké míse. Vychladlý pudink vyšlehejte dohladka spolu s tekutou šlehačkou, abyste získali řidší omáčku. Vykynuté těsto rozválejte na pracovní ploše do kulaté placky o síle kolem 1,5 centimetru a vykrájejte z něho kulaté placky skleničkou či kruhovým vykrajovátkem.