Chcete být o letošních Vánocích originální? Darujte vlastnoručně připravené dobroty z domácí udírny.
Domácí uzené dobroty potěší každého gurmána
Vánoční dárky z udírny můžete připravit partnerovi či partnerce, rodičům, prarodičům i kolegům z práce. Všichni jistě ocení nejen kvalitní složení uzenin a výbornou chuť i vůni, ale také skvělý nápad na neotřelý dárek. A čím uděláte svým blízkým největší radost? Uzeným masem, sýrem i oříšky.
Uzené ořechy
Suroviny:
- Ořechy podle chuti – vlašské ořechy, mandle, kešu, pistácie, arašídy
- 0,5 šálku mořské soli
- 0,5 l vody
Postup:
- Sůl nechte rozpustit ve vodě.
- Ořechy ponořte do osolené vody a hodinu je nechte louhovat.
- Poté ořechy vyndejte z vody a nechte je oschnout.
- Na mřížku v udírně rozložte alobal a na něj vedle sebe navrstvěte všechny oříšky.
- Uďte při teplotě 50 °C tak dlouho, než chytnou krásnou zlatavou barvu.
Uzené hovězí maso jerky
Suroviny:
- 1,2 kg hovězího zadního (nebo jiné libové části)
- 1 hrnek kvalitní světlé sójové omáčky
- 3 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce hrubě mletého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
Postup:
- Maso vložte nejprve na půl hodiny do mrazáku.
- Poté hovězí očistěte od šlach a tuku, a nakrájejte na plátky tenké 1 až 3 mm. Krájejte vždy proti vláknu masa.
- Do mísy nalijte worcester a sójovou omáčku. Přidejte sušenou cibuli, česnek a pepř.
- Všechny plátky masa postupně naskládejte do mísy s marinádou tak, aby se pečlivě obalily směsí.
- Mísu přikryjte fólií a nechte odpočívat v lednici alespoň do druhého dne.
- Naložené maso otřete papírovou utěrkou a poskládejte na předem omaštěné rošty.
- Maso nechte odpočinout při pokojové teplotě a mezitím zapněte udírnu na 60 °C.
- Uďte 3 až 4 hodiny. V polovině uzení maso otočte.
Modrý sýr uzený studeným kouřem
Postup:
- Sýr s modrou plísní nakrájejte na 1 až 2 cm široké plátky.
- Položte plátky na síťovaný rošt a uďte studeným kouřem zhruba 3 až 4 hodiny.
- Pokud chcete uzenou chuť ještě zvýraznit, zabalte sýr do fólie a vložte jej přes noc do lednice.
V udírně je možné připravit i další druhy sýrů, jako například oštiepok, goudu, ementál, syrečky nebo eidam. Řiďte se především chuťovými preferencemi svých blízkých, a podle jejich mlsných jazýčků vyberte ten správný druh sýra.
V čem udit? Pořiďte si udírnu z plechu
Láká vás domácí uzení, ale chybí vám udírna? Pořiďte si již hotovou plechovou udírnu přímo od výrobce. Její sestavení vám zabere jen pár minut a do uzení se můžete pustit ještě ten samý den. K největším výhodám udíren z plechu patří nejen rychlé sestavení, ale i nízká hmotnost, snadná údržba a jednoduchá manipulace.
Pokud hodláte udit od jara do podzimu, postačí vám udírna bez izolace. Jestliže se však nechcete uzení vzdát ani během zimy, pořiďte si nerezovou udírnu s izolační vrstvou, která bezchybně pracuje i v mrazu.
Chcete originální dárek ještě něčím doplnit? Přidejte k uzeným dobrotám láhev dobrého vína nebo třeba pivo z minipivovaru. Uvidíte, že po vašem dárku se jen zapráší.