Vánoční dárky z udírny: Od ořechů přes jerky po sýry

Chcete být o letošních Vánocích originální? Darujte vlastnoručně připravené dobroty z domácí udírny.




Domácí uzené dobroty potěší každého gurmána

Vánoční dárky z udírny můžete připravit partnerovi či partnerce, rodičům, prarodičům i kolegům z práce. Všichni jistě ocení nejen kvalitní složení uzenin a výbornou chuť i vůni, ale také skvělý nápad na neotřelý dárek. A čím uděláte svým blízkým největší radost? Uzeným masem, sýrem i oříšky.

Uzené ořechy

Suroviny:

  • Ořechy podle chuti – vlašské ořechy, mandle, kešu, pistácie, arašídy
  • 0,5 šálku mořské soli
  • 0,5 l vody

Postup:

  1. Sůl nechte rozpustit ve vodě.
  2. Ořechy ponořte do osolené vody a hodinu je nechte louhovat.
  3. Poté ořechy vyndejte z vody a nechte je oschnout.
  4. Na mřížku v udírně rozložte alobal a na něj vedle sebe navrstvěte všechny oříšky.
  5. Uďte při teplotě 50 °C tak dlouho, než chytnou krásnou zlatavou barvu.

Uzené hovězí maso jerky

Suroviny:

  • 1,2 kg hovězího zadního (nebo jiné libové části)
  • 1 hrnek kvalitní světlé sójové omáčky
  • 3 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce hrubě mletého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule

Postup:


  1. Maso vložte nejprve na půl hodiny do mrazáku.
  2. Poté hovězí očistěte od šlach a tuku, a nakrájejte na plátky tenké 1 až 3 mm. Krájejte vždy proti vláknu masa.
  3. Do mísy nalijte worcester a sójovou omáčku. Přidejte sušenou cibuli, česnek a pepř.
  4. Všechny plátky masa postupně naskládejte do mísy s marinádou tak, aby se pečlivě obalily směsí.
  5. Mísu přikryjte fólií a nechte odpočívat v lednici alespoň do druhého dne.
  6. Naložené maso otřete papírovou utěrkou a poskládejte na předem omaštěné rošty.
  7. Maso nechte odpočinout při pokojové teplotě a mezitím zapněte udírnu na 60 °C.
  8. Uďte 3 až 4 hodiny. V polovině uzení maso otočte.

Modrý sýr uzený studeným kouřem

Postup:

  1. Sýr s modrou plísní nakrájejte na 1 až 2 cm široké plátky.
  2. Položte plátky na síťovaný rošt a uďte studeným kouřem zhruba 3 až 4 hodiny.
  3. Pokud chcete uzenou chuť ještě zvýraznit, zabalte sýr do fólie a vložte jej přes noc do lednice. 

V udírně je možné připravit i další druhy sýrů, jako například oštiepok, goudu, ementál, syrečky nebo eidam. Řiďte se především chuťovými preferencemi svých blízkých, a podle jejich mlsných jazýčků vyberte ten správný druh sýra.

V čem udit? Pořiďte si udírnu z plechu

Láká vás domácí uzení, ale chybí vám udírna? Pořiďte si již hotovou plechovou udírnu přímo od výrobce. Její sestavení vám zabere jen pár minut a do uzení se můžete pustit ještě ten samý den. K největším výhodám udíren z plechu patří nejen rychlé sestavení, ale i nízká hmotnost, snadná údržba a jednoduchá manipulace.

Pokud hodláte udit od jara do podzimu, postačí vám udírna bez izolace. Jestliže se však nechcete uzení vzdát ani během zimy, pořiďte si nerezovou udírnu s izolační vrstvou, která bezchybně pracuje i v mrazu.

Chcete originální dárek ještě něčím doplnit? Přidejte k uzeným dobrotám láhev dobrého vína nebo třeba pivo z minipivovaru. Uvidíte, že po vašem dárku se jen zapráší.