Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Koláč s kompotovaným ananasem pokrytý želatinou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Koláč s kompotovaným ananasem pokrytý želatinou - postup přípravy

Dorty s ovocem jsou stále populárnější. Zvláště, když na přípravu nejsou nijak složité. Stačí jenom plechovka toho správného a každý má základ pochoutky, kterou si nelze nezamilovat.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Ovocná vrstva

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Při přípravě těsta je nejprve nezbytné rozdělit si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky je třeba pomocí mixéru vyšlehat na jemný sníh. K němu se poté přidává cukr. Do tohoto základu se následně přidávají vaječné žloutky. Rychlost mixéru už by měla být výrazně pomalejší. Poté se přidá také prosátá mouka a základní těsto je hotové. Zjemní se ještě rozpuštěným máslem, které by nemělo být příliš horké.

2. KROK

Těsto zamíří na plech. Ideální je kulatá forma na koláče. Tu je možné buď vymazat máslem a vysypat moukou, nebo je možné použít pečicí papír, popřípadě silikonovou formu. Vše dokáže bránit připalování. Těsto se do formy nalije, s tou se párkrát zatřese, aby se vytvořila rovnoměrná vrstva, a v tu chvíli vše míří do trouby. Tu předem předehřejte na teplotu 180 stupňů Celsia. Doba pečení je zhruba 20 minut.

3. KROK

V době pečení je čas na přípravu vrchní vrstvy. Základem je pudink, který se připraví dle návodu na sáčku, ale jen ze 450 ml mléka. Jakmile má pudink požadovanou konzistenci, nechá se chvíli zchladit a poté se může opatrně nalít na upečené těsto. Celé se nechá chladnout při pokojové teplotě.

4. KROK

Závěrečnou vrstvu tvoří ananas, který se vyndá z plechovky a jednotlivá kolečka se pokladou jedno vedle druhého na pudinkovou vrstvu. Ta se následně zalije želatinou. Tu lze připravit standardně ve vodě, ale chuťově lepší bude varianta, kdy se místo vody použije sirup z kompotovaného ananasu.

5. KROK

Poté, co se želatinou koláč zalije, může zamířit do lednice. V ní počká do doby, než ingredience dostatečně ztuhnou. Následně se může servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů