Domácí kynutý chléb se sýrem a zelenými bylinkami - postup přípravy
Vaření a pečení je nedílnou součástí života lidí, kteří nechtějí jíst jen syrové plody přírody (i když ty jsou také dobré!). V doma připraveném jídle je obsažen duch civilizované společnosti, rodinné lásky a sounáležitosti a také je tam kousek nás samých, kuchařů a pekařů, kteří jídlo připravují. Tyto aspekty ale v kupovaném jídle, potažmo pečivu, nikdy nenajdete. Právě naopak. Upečte proto svým blízkým i sobě originální pečivo s trochou lásky a kreativity.
Ingredience
Do misky nalijte jednu sklenici mléka a stejný díl vody. Obojí zahřejte tak, aby byla tekutina teplá, ale nikoliv horká. Pak vsypte instantní droždí, přidejte lžíci cukru, lžičku soli, a skleničku oleje. Vyklepněte jedno vajíčko, bílek vlijte do směsi v misce a žloutek na chvilku odložte stranou. Všechny ingredience v misce dobře promíchejte, aby se všechny tekuté ingredience propojily a cukr se solí se rozpustily.
Nyní do směsi přes jemné sítko prosejte část hladké mouky a pokračujte v míchání. Přitom sledujte, jak směs houstne. Přidejte další díl prosáté mouky a začněte hníst těsto. Postupně přidávejte i zbytek odměřeného množství mouky a pokračujte v hnětení, dokud nezískáte husté těsto.
Nastrouhejte na jemném struhadle klasický sýr a balkánský sýr či fetu rozdrobte na malé kousky. Obojí pak vsypte do mísy s těstem. Kopr nebo jiné zelené bylinky opláchněte a důkladně osušte od zbytků vody (nesmí tam zbýt ani kapka, která by naředila těsto!), ostrým nožem ho nasekejte najemno a přihoďte do mísy s těstem. Tyto přidané ingredience spolu s těstem znovu velmi dobře prohněťte, aby se dostaly rovnoměrně do všech částí hmoty.
Mísu s těstem nyní přikryjte čistou bavlněnou utěrkou, anebo zakryjte přilnavou potravinářskou fólií a nechte na teplém místě vykynout. Bude to trvat kolem 40 až 60 minut. Těsto by mělo zhruba zdvojnásobit svůj objem. Jakmile těsto vykyne, připravte si čtvercový či kulatý plech, který vyložte pečicím papírem. Těsto do něj vyklopte a s pomocí mokrých rukou roztáhněte těsto tak, aby vyplnilo celou plochu plechu. S pomocí nože či jiného vhodného nástroje vytvořte na povrchu těsta šikmé zářezy do tvaru mřížky, opět zakryjte utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
Zapněte troubu, aby se rozehřála na teplotu 200 °C. Rozšlehejte odložený vaječný žloutek a potřete jím celý povrch chleba, který pak na závěr posypejte makovými semínky. Vložte chléb do trouby a pečte ho tak dlouho, dokud na povrchu krásně nezezlátne a uvnitř není hotový, což ověřte zapíchnutou špejlí. Pak už chléb jen naporcujte a podávejte ještě teplý, dokud se sýr uvnitř krásně táhne!