Domácí Bounty tyčinky pro děti i jako cukroví na Vánoce - postup přípravy
Kokosová tyčinka Bounty už je léty prověřenou a velmi oblíbenou cukrovinkou. Pokud ji ještě nemáte ve svém zápisníčku, můžete to právě teď napravit. Domácí kokosové tyčinky jsou snadné na přípravu, nenáročné na suroviny, postup i čas. Za deset minut máte hotovo, do hodiny vychlazeno a můžete podávat.
Ingredience
Do hrnce nalijte mléko, přisypejte k němu cukr a dobře rozmíchejte, aby se krystalky rozpustily. Na kamnech přiveďte na středním ohni k varu a pravidelně míchejte, aby se mléko nepřipalovalo. Když se všechen cukr rozpustí, přisypejte kokosové vločky a pokračujte v míchání a vaření, dokud se mléko nenasákne do kokosu a směs nezhoustne. Pak vypněte oheň a odstavte z kamen.
Kokosovou hmotu vyklopte na obdélník přilnavé potravinářské fólie. Zformujte z hmoty váleček, rukama ho splácněte na silnou placku, zabalte ji do fólie a vložte na 1 hodinu do ledničky zchladit a ztuhnout. Do misky nalámejte mléčnou čokoládu a nechte ji nad parní lázní rozpustit do lesklé a tekuté hmoty.
Vyndejte těsto z lednice, rozbalte ho z igelitu a nakrájejte obdélníkovou placku na porce o šířce kolem 1,5 až 2 centimetrů. Každý obdélníček prsty vytvarujte tak, abyste zahladili okraje a zakulatili konce (aby získaly tyčinky typický tvar) a nakonec je celé obalte v rozpuštěné mléčné čokoládě.
Vyrovnejte tyčinky v čokoládě vedle sebe na kus pečicího papíru, s pomocí velké lžíce vytvořte na povrchu čokolády ozdobné vrásnění, jaké má i komerční tyčinka, a nechte je uschnout. Pokud vyrábíte tyčinky na slavnostní stůl, můžete jejich povrch ještě postříkat čokoládou ze zdobicího sáčku, anebo je posypat barevnou rýží či hvězdičkami z jedlého papíru. Pak vložte hotové tyčinky do lednice a nechte je náležitě ztuhnout. Nakonec sladkosti vyrovnejte na talířek a podávejte.