Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený dort se zmrzlinou

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut

Nepečený dort se zmrzlinou - postup přípravy

Letní sezóna teplého počasí přímo vybízí k nějaké odlehčené sladké dobrotě, která bude nejlépe ledově vychlazená a osvěžující. Přesně takový recept jsme hledali a úspěšně našli. Lehký nepečený dort z čokoládových a pistáciových kuliček zalitý jemným krémem s příchutí zmrzliny je to nejlahodnější, co jste kdy v životě jedli. Když už žádný jiný recept, tak tenhle určitě vyzkoušejte. Slibujeme vám, že nebudete litovat.

Ingredience pro:
10 porcí

Základ

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Nejprve si oloupejte pistáciové oříšky. Doporučujeme tuto práci provádět u svého oblíbeného seriálu v televizi. Pak je rozemelte nebo rozmixujte najemno a odložte na chvilku stranou.




Sušenky rozdrťte na jemný prach. Nejsnáze to jde udělat pomocí mlýnku na kávu nebo dobrého mixéru. Drobky nasypejte do misky a zalijte je pěti lžícemi kondenzovaného mléka. Promíchejte je, aby se sušenky natáhly vlhkostí. Pak k nim přidejte sto gramů tvarohu a změklé máslo (jen při pokojové teplotě, nemělo by být roztavené). Směs znovu projeďte mixérem, aby se všechny přísady dobře spojily a vytvořily homogenní hmotu. Tu pak rozdělte na dvě poloviny do dvou misek. Do jedné misky se sušenkovou hmotou přidejte dvě lžíce kakaa a do druhé nadrcené pistácie. Obě misky dobře promíchejte.

Připravte si dortovou formu s odnímatelným kroužkem, vezměte z ní jenom ten kroužek a položte ho na talíř, na němž budete vytvářet dort. Stěny kroužku nejlépe omotejte přilnavou potravinářskou fólií, případně pečicím papírem, aby šla později dobře sundat.

Z kakaové a pistáciové hmoty začněte tvarovat spoustu malých kuliček, jimiž vyskládejte dno dortové formy co nejhustěji u sebe. Pak je dejte chladit do lednice, aby ztuhly.

Želatinu rozpusťte ve 100 ml mléka. Do kastrůlku nalijte zbylé čtyři deci mléka, přidejte dvě vajíčka, vanilkový cukr, škrob a mléko. Zamíchejte a postavte na kamna. Přiveďte směs za stálého míchání k varu a přimíchejte rozpuštěnou želatinu. Metlou důkladně vyšlehejte a přidejte ještě kondenzované mléko. Tvaroh protlačte vidličkou skrz síto a přidejte ho do smetanové hmoty a řádně šlehačem vyšlehejte do pěny. Pak nechte celou kompozici vychladnout a vložte na 20 až 30 minut do lednice vychladit.

Část krému si odložte stranou na ozdobu dortu. Zbytek krému nalijte do dortové formy s vychlazenými kuličkami a uhlaďte jeho povrch. Krém, který jste odložili bokem, naplňte do zdobicího sáčku a dozdobte jím libovolně povrch dortu. Nakonec můžete podle své fantazie povrch dortu posypat strouhanou čokoládou nebo kakaem. Dejte přes noc chladit a ráno s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů