Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dokonale tenké a chutné palačinky již za pár minut

Dokonale tenké a chutné palačinky již za pár minut - postup přípravy

Palačinky jsou jídlo, které mají rádi jak malí, tak velcí, a naopak je jen velmi málo lidí, kteří je rádi nemají. Jsou totiž rychlé, chutné a mají nesčetné množství variací, jak je servírovat nebo kombinovat. Ať už s nejrůznějšími džemy, nutellou, zmrzlinou či například jogurtem a řadou dalších věcí, svou srdcovku si najde každý. Jak mít ale vždy dokonale tenké a chutné palačinky, které se budou přímo rozpadat v puse? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, díky kterému budete vědět, jak na to.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si ve středně velké míse rozšlehejte vejce s cukrem a špetkou soli. Poté přidejte zhruba polovinu mléka a za stálého míchání prosejte mouku. Opravdu pečlivě se však věnujte míchání, aby vám těsto nezůstalo hrudkové. Poté přilijte zbývající mléko a zhruba 2-3 lžíce oleje podle potřeby.




Vzniknout by vám mělo nepříliš husté, ale ani řídké těsto, které se vám musí dobře dávkovat. To poté nechte zhruba 10-15 minut mírně odstát. Mezitím si můžete připravit pánev, olej a dobrou obracečku. Na pánvi pak necháte ohřát zbylý olej (můžete použít také kokosový sprej na vaření, který je na přípravu palačinek naprosto ideální), který poté za stálého míchání vylijete do těsta na palačinky.

Míchat musíte opět velmi pečlivě, aby vám vroucí olej nevtvořil v těstu hrudky. Tímto krokem si však zajistíte, že již nebudete muset pánvičku při smažení palačinek znovu mazat olejem. Když tedy máte těsto připravené a pánvičku rozehřátou, naberete do menší naběračky těsto, které poté vylijete do středu pánvičky. Tu budete otáčet a naklánět tak, aby vám vznikla rovnoměrná vrstva po celé pánvi. Pokud někde vznikne „prázdné“ místo, můžete tam nanést kapičku těsta, které pomocí naběračky mírně rozetřete.

Poté nechte palačinku opéct z jedné strany. Že ji máte otočit, poznáte podle toho, že vám začnou zlátnout okraje. Palačinku otočte a opět nechte dozlatova opéct i z druhé strany. Když máte hotovo, pouze ji z pánvičky přemístěte na talíř, kde ji malinko potřete kostkou másla. Díky tomu bude měkká a lahodná.

Stejným způsobem připravte libovolný počet palačinek. Nemusíte minout celé těsto najednou, to totiž v uzavřené nádobě vydrží v lednici i několik dní. Když pak máte palačinky hotové, můžete je namazat libovolnou náplní a podávat. My jsme volili bílý jogurt a čerstvé jahody, které vytvoří dokonale sladkou, ale svěží chuť.

Náš tip: Pokud do palačinkového těsta přidáte také kakao, vzniknou vám lahodné tmavé palačinky. Ty mají lehce čokoládovou příchuť, která jednoznačně zaujme a dají se s těmi obyčejnými vrstvit do tzv. palačinkového dortu. Na ten můžete použít například džem, jogurt, domácí šlehačku nebo řadu dalších přísad a vytvořit tak nevšední ale lahodný dezert.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů