Nadýchané kefírové lívance - postup přípravy
Lívance jsou chutným dezertem, příjemnou snídaní, ale i oblíbeným sladkým jídlem v poledne nebo večer. A jejich příprava nemusí být nijak náročná. Držte se našeho receptu a budete si také pochutnávat.
Ingredience
Začněte vejci. Rozklepněte je do hrnce a přidejte také veškerý cukr. Pomocí metličky začněte míchat, aby se cukr začal rozpouštět a vajíčka byly dokonale rozšlehány. Když jsou bílky se žloutky spojeny, můžete přidat další ingredienci v podobě kefíru. Promíchejte, přidejte také špetku soli a směs na lívance začněte pozvolna zahřívat na sporáku. Za stálého míchání se snažte vytvořit teplou, ale zároveň ne extrémně horkou směs.
Když se ingredience propojí, odstavte ze sporáku a do teplé směsi na lívance přidejte mouku. Tu před tím nejenom prosajte, ale také ji smíchejte s práškem do pečiva. Mouku postupně vmíchávejte do základu těsta. To bude postupně houstnout. Snažte se o to, aby těsto bylo hustější a zároveň bylo zcela bez nežádoucích hrudek. Konzistenci lze v případě potřeby upravit buď přidáním kefíru, nebo přidáním mouky, podle toho, zda je třeba docílit hustoty, nebo jemnosti.
Když se ingredience propojí, odstavte ze sporáku a do teplé směsi na lívance přidejte mouku. Tu před tím nejenom prosajte, ale také ji smíchejte s práškem do pečiva. Mouku postupně vmíchávejte do základu těsta. To bude postupně houstnout. Snažte se o to, aby těsto bylo hustější a zároveň bylo zcela bez nežádoucích hrudek. Konzistenci lze v případě potřeby upravit buď přidáním kefíru, nebo přidáním mouky, podle toho, zda je třeba docílit hustoty, nebo jemnosti.
Hotové lívance sundejte z pánve a dejte je na papírovou utěrku okapat od přebytečného tuku. Poté je můžete servírovat. S čím, to je na vlastním uvážení. Může to být klasická marmeláda, ale hodí se také sladký tvaroh, lískooříškový krém, javorový sirup, ovoce, jogurt, nebo cokoliv dalšího, dle vlastní chuti.