Vláčné čokoládové řezy bez mouky a cukru - postup přípravy
Pokud stále žijete v domnění, že pečení a cukrařina jsou záležitostí spousty času stráveného u míchání, hnětení a kynutí, pak vás tento recept přesvědčí o opaku. Elegantně jednoduchý, efektivní, a přitom božsky lahodný dortík z čokolády, vajíček a smetany potěší všechny, kteří nemohou či nechtějí jíst pečivo z mouky a cukru, ale přitom je honí mlsná.
Ingredience
Z celkového množství čokolády odeberte 120 gramů, které nalámejte na kousky, a zbytek odložte stranou. Nalámanou čokoládu vložte do misky a přidejte k ní kousek másla. Misku vložte do mikrovlnné trouby a zahřívejte směs tak dlouho, dokud se čokoláda s máslem nerozpustí. Přilijte horké mléko a promíchejte, abyste získali hladkou směs.
Vezměte všechna vajíčka a oddělte bílky od žloutků do zvláštních misek. K bílkům přidejte špetku soli a elektrickým šlehačem z nich vyšlehejte sníh. Ke žloutkům přidejte vanilkový cukr a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do světle žluté pěny. K té pak přidejte část rozpuštěné čokoládové hmoty a promíchejte do homogenní konzistence. Ke zbytku rozpuštěné čokolády přidejte tři polévkové lžíce bílkového sněhu, který do ní stěrkou jemně vmíchejte. Tuto směs pak vyklopte ke zbytku bílkového sněhu v misce a jemnými krouživými pohyby vše promíchejte. Nakonec čokoládové bílky vmíchejte do čokoládových žloutků a spojte v hladkou směs.
Připravte si obdélníkový plech vyložený pečicím papírem a vlijte na něj připravenou čokoládovou hmotu, rozprostřete ji po celé ploše pekáčku a vložte do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte po dobu 15 až 20 minut. Upečený plát sejměte z plechu, otočte ho na druhý kus pečicího papíru a sloupněte ten, na kterém se těsto peklo. Ze sloupnuté části těsta oškrabejte nožem odlupující se kousky a plát rozkrojte na tři stejné části.
Nalámejte na kousky dalších 150 gramů čokolády a dejte je rozpustit do mikrovlnné trouby. Smetanu ke šlehání nalijte do misky a vyšlehejte ji do jemné pěny. Tu pak smíchejte s rozpuštěnou čokoládou a stěrkou obě přísady jemným pohybem promíchejte. Na tácek položte první proužek těsta, který natřete čokoládovou šlehačkou. Urovnejte krém do roviny a zakryjte ho druhým kouskem těsta. Opět na něj navršte smetanovou vrstvu, kterou zakryjte těstem. Zbytek čokoládové šlehačky natřete na celý povrch dortíku, včetně boků, a vložte dort na 1 hodinu do lednice chladit a ztuhnout. Zbytek čokolády rozpusťte a smíchejte se 100 gramy teplé smetany, promíchejte a tuto polevu nalijte na povrch zchlazeného dortíku. Vraťte ho zpátky do lednice na 30 minut, naporcujte a podávejte.