Jemné kynuté buchtičky s rozinkami a pudinkem - postup přípravy
Domácí alternativa kupovaného sladkého pečiva s pudinkovou náplní je neskutečně uspokojivá, a to jak pro konzumenta, tak pro výrobce. Jejich příprava je totiž velmi zábavná. Nejlepší část je formování buchtiček a prořezávání svrchních otvorů. Je ale zapotřebí mít opravdu ostrý nožík. Celá práce vám, s výjimkou kynutí a pečení, nezabere ani půl hodiny a výsledek je perfektní. Pokud máte navíc doma hnětací robot, bude to ještě snazší. Zkuste je a uvidíte sami.
Náplň
Těsto
Do kastrůlku vyklepněte jedno vajíčko, zasypejte ho třemi lžícemi krystalového cukru a vsypte jeden balíček vanilkového cukru nebo namísto něj použijte lžičku vanilkového extraktu. Na zahuštění přidejte dvě polévkové lžíce kukuřičného škrobu a metličkou vše důkladně promíchejte. Když získáte homogenní směs, přilijte tři sta mililitrů mléka a vše dobře rozmíchejte do jednotné hmoty. Směs postavte na kamna a na středním ohni ji za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Hotový pudink přelijte do misky a hladinu zakryjte přilnavou potravinářskou fólií, aby se na ní nevytvořil škraloup. Jakmile trochu zchladne, vložte pudink do lednice.
Zatímco se pudink chladí, připravte si kynuté těsto. Do hluboké mísy vlijte 100 mililitrů teplého, ale ne horkého mléka, které zřeďte 150 mililitry teplé vody. Do směsi vsypte lžíci instantního droždí, tři lžíce cukru a balíček vanilkového cukru a vše dobře promíchejte, aby se droždí a cukr rozpustily. Vedle do misky vyklepněte vajíčko, oddělte bílek od žloutku, bílek vlijte k těstu a žloutek si nechte stranou. Nakonec přidejte k těstu čtyři lžíce rostlinného oleje a dobře promíchejte. Přisypejte ke směsi také část hladké mouky a jednu čajovou lžičku soli a začněte míchat. Postupně přidávejte i zbylé množství mouky a vyměňte lžíci za ruce. Pokračujte ve hnětení těsta tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na ruce a na stěny mísy a dokud nezíská dokonale pružnou konzistenci. Zformujte těsto do koule, položte ji do mísy, zakryjte mísu fólií a nechte na teplém místě jednu hodinu kynout.
Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu, rozdělte ho na devět kusů a zformujte z nich koule. Vyndejte z lednice pudink a vidličkou ho prošlehejte. Vezměte jednu kouli těsta, vyválejte ji na kulatou placku, doprostřed vložte trochu pudinku, posypejte trochou rozinek a uzavřete těsto do balíčku. Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta a pudinku.
Plněné koule vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a prsty je zploštěte na placku. Ostrým nožem na povrchu těsto několikrát prořízněte a do mezer vložte ještě pár rozinek. Zakryjte utěrkou a nechte 15 minut vykynout. Rozšlehejte odložený žloutek, potřete jím povrch všech vykynutých koláčků a vložte je do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C péct po dobu 20 až 25 minut dozlatova.