Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Univerzální kynuté těsto

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Univerzální kynuté těsto - postup přípravy

Ty nejchutnější a nejvoňavější domácí kynuté buchty, koláče i slané pečivo s nejrůznějšími druhy náplní a nádivek můžete připravit z univerzálního těsta, které je velmi snadné na přípravu, nenáročné na suroviny a dokáže vykynout i uložené v lednici. Připravit si ho tak můžete do zásoby a pak jen odebírat a použít ho ke svým kulinářským experimentům.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte teplou, ale ne horkou, vodu, do které rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru a půl hrnku mouky. Dobře promíchejte a nechte 15 minut stát na teplém místě, dokud se na povrchu směsi nezačne vytvářet pěna. Ta signalizuje, že kvasinky obživly a jsou připravené vykonat svou práci.




Do hluboké mísy nasypejte pět hrnků mouky, přidejte k ní špetku soli a důkladně promíchejte. Do mouky pak přilijte aktivovaný kvásek a elektrickým hnětačem, robotem či ručně zadělejte husté, jednolité těsto. To vložte do igelitového sáčku, jehož vnitřek napřed vymažte slunečnicovým olejem, a dejte do lednice.

I v chladu by mělo těsto zvětšit svůj objem alespoň dvojnásobně. Až se tak stane, bude připravené k použití.

Slané kynuté tyčinky se sýrem

Z kynutého těsta můžete připravit nejrůznější druhy dobrot. Buchty a koláče s makovou, tvarohovou či povidlovou náplní už patří mezi klasiku, a proto vám přinášíme tip na jednoduchý, ale o to efektnější recept na slané tyčinky plněné sýrem.

Budete na ně potřebovat:

  • kynuté těsto
  • máslo – 250 g
  • zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce
  • strouhaný sýr – 300 g
  • sezamová semínka na posypání

Návod na přípravu:

Z vykynutého těsta vyválejte velký plát, který rozdělte na dvě poloviny. V misce rozmíchejte změklé máslo se zakysanou smetanou a strouhaným sýrem do jednolité směsi a tuto směsí pak potřete celý povrch jedné těstové placky a zakryjte ji druhou plackou.

Těsto pak rozkrájejte na proužky široké kolem dvou centimetrů a každý z nich zamotejte do spirály. Ty pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, povrch každé tyčinky potřete trochou oleje či másla a posypejte sezamovými semínky. V předehřáté troubě pečte na 200 °C po dobu 30 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů